Sunt cozi interminabile la sediul societății Apă Canal. Mii de gălățeni stau la rînd pentru a depune documentele necesare realizării branșamentului separat la sistemul de apă potabilă. Oamenii se calcă în picioare de zici că de abia au venit din Sahara. De fapt unii dintre ei au avut în ultimele luni mai puțină apă decît beduinii cu cămile. Asta deoarece au trăit în asociațiile de proprietari debranșate din cauza datoriilor.
Așadar este avalanșă de cereri pentru realizarea de branșamente separate la rețeaua de apă. În ultimele 40 de zile peste 3000 de gălățeni care locuiesc la bloc au venit la sediul societății Apă Canal și au depus documentație necesară realizării lucrării. Asta în condițiile în care operațiunea este permisă de aproximativ două săptămîni. Atunci, din Noul Regulament de organizare şi funcţionare al societăţii Apă Canal, au fost eliminate articolele ce interziceau încheierea de contracte individuale. Să fim bine înțeleși. Măsura este binevenită, deoarece numeroși gălățeni cu plata la zi a utilităților nu au apă rece din cauza vecinilor cu datorii mari la întreținere.
Acum nu vă gîndiți că totul este roz, doar trăim în noul și surprinzătorul Galați. Branșamentul separat vine la pachet cu o serie de cheltuieli. Nimic nu este gratis pe lumea asta, ar putea zice unii, doar că în cazul acesta, Apă Canal s-a gîndit să facă niște bani pe spatele nefericiților de gălățeni. Concret, ca să aibă privilegiu de a fi client al societății fiecare cetățean trebuie să plătească o taxă de 125 de lei. Îi spune taxă de avizare dar sună ca o favoare făcută de societate și trebuie însoțită de documentația de avizare(se face la societăți private, nu la Apă Canal) care mai costă cel puțin 150 de lei. Pe lista de cheltuieli se mai adaugă 180 de lei de apartament sub formă de contribuție la distribuitorul de apă rece din subsol. Ce uită oficialii societății să spună este faptul că distribuitoarele sunt cumpărate prin programe europene, deci nu au fost alocate fonduri din bugetul Apă Canal. În plus, specialiștii independenți spun că la o scară de bloc investiția a fost de cel mult 1000 de lei iar din taxele adunate de la circa 16 apartamente rezultă un cîștig de aproximativ 3000 de lei. Frumos, nu?
Peste toate mai vin o taxă montare/sigilare apometru de 70 de lei și cheltuielile cu materialele și manopera. Pentru un apartament de la etajul doi materialele sunt în valoare 200 de lei, plus manopera de 300 de lei dacă subsolul este curat sau de 500 de lei dacă este murdar. La final mai este nevoie de un drum pînă la notariat. Acolo se plătește o taxă pentru o hîrtie prin care posesorul de branșament separat se obligă să plătească în continuare întreținerea la bloc. Probabil, ca să nu-i vină vreo ideea și să se întrebe de ce naiba mai plătește sute de lei întreținere dacă s-a separat de asociație cu toate utilitățile (gaz, apă caldă, apă rece, electricitate).
La Galați a început răscoala apei reci: mii de oameni se îmbulzesc să-și facă branșamente individuale
-->