Un păsăroi, care face ture peste zonele afectate de pesta porcină, ne-a povestit cum decurg lucrurile prin satele țării. Cică răbojul cu godaci și despăgubiri nu-i așa cum crede lumea și cum se povestește la televizor. Treaba este puțin mai complicată, cât să lase statul cu buzunarele goale.
Zice păsăroiul că numărul porcilor eutanasiați și totalul kilogramelor de carne sunt calculate în funcție de puterea de „convingere” a gospodarului dar și de relația dintre proprietarul animalelor și domnul cu lista pentru despăgubiri. Scenariul este relativ și nu se aplică în toate gospodăriile. Într-un coteț, comisia vede un porc în plus, în altul i se arată doi godaci fără crotal care au murit la Crăciunul trecut, iar la vecinul ăla chitros se folosesc ochelarii de citit ca să nu se facă vreo greșeală.
Așadar, prima variantă pentru cetățeanul nenorocit de pesta porcină ar fi să declare mai mulți porci decât are în coteț. Chestia se rezolvă din condei, cu un drum la pivniță și cu câteva urări de tipul Crăciun Fericit, Mulțumesc, Să fie primit. A doua variantă are din nou legătură cu teoria românească a relativității. Comisiile care umblă prin curțile oamenilor loviți de pestă cântăresc porcii sacrificați din ochi. Practic, metrologia salvează zootehnia pentru că nu se încurcă nimeni în 10-70 de kilograme în plus. Porcul se îngrașă subit în ajunul eutanasierii și pleacă de pe lumea asta mulțumit că la final a arătat bine.
Păsăroiul care a studiat mediul rural în vremuri de pestă porcină ne-a mai spus că, în cazul fermelor, despăgubirile se calculează diferit. Cică aici se merge pe un standard de „plus 10%”, ca să nu se încurce între ele calculele finale. Toată lumea este mulțumită: afaceriștii pentru că primesc și nu dau prea mult, statul pentru că încurajează capitalismul autohton și funcționarii pentru că au pus sistemul pe roate.
Era să-i uităm pe politicieni. Anul viitor, ei vor încerca să fure voturi pe spatele porcilor morți: unii se vor lăuda în fața prostimi de parcă ar fi dat despăgubiri de la ei, iar ceilalți vor critica gustul ciudat al caltaboșului de curcan. Ce porcărie!