Întortocheate mai sunt căile Domnului. Crucea de gheață, care va fi sfințită în timpul slujbei de Bobotează, este realizată într-un depozit frigorific al societății Țapu Carpatin. De vină pentru această situație inedită sunt vremea și vremurile: afară nu este ger ca să înghețe apa iar oamenii în negru de la Arhiepiscopie au decis să apeleze la ajutorul deloc divin al comercianților de parizer, pulpe și șorici. Iar asta, cu siguranță, nu este ceva rău.
Crucea de gheață și o rezervă identică au fiecare cîte 1,5 metri înalțime. Acestea sunt ținute în matrițele speciale pînă la Bobotează cînd vor fi scoase și duse pe faleză pentru a fi fluturate pe sub nasul enoriașilor degrabă primitori de apă sfințită. Știți procedura: IPS Casian va ține slujba de sfințire a apelor iar lîngă butoaiele de lemn va trona crucea de gheață. Pînă atunci, crucile de gheață vor odihni pe lîngă baxuri cu pulpe și organe ale unor animale trecute prea repede în neființă.
Crucea de gheață este ținută în această cameră frigorifică la o temperatură de -18. Avem niște matrițe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să înghețe timp de 12 ore. Noi facem două, să avem o rezervă în cazul în care crapă sau se sparge. Trebuie să fim pregătiți, putem face chiar mai multe. În ziua de Bobotează le scoatem și le ducem pe Faleza Dunării.
Nu știm dacă produsele alimentare din depozitul frigorific vor fi influențate în mod pozitiv de crucile de gheață ale Arhiepiscopiei și dacă în curînd vom avea carne tocată sfințită, crenvurști binecuvîntați și parizer sacru. Cu siguranță, însă, prin fapta lor creștinească patronii de la Țapu Carpatin vor primi binecuvîntarea Înalt Prea Fericitului Casian și, poate, produsele lor se vor așeza printre alte bucate pe mesele întinse de la Arhiepiscopie. Amin și poftă bună!