Găleata de gunoi a gălățenilor va produce energie electrică. Nu direct, cu dinam, ci indirect, cu ajutorul unor echipamente ultramoderne. Minunea tehnologiei s-a cuibărit la sânul celei mai mari investiții din județul Galați: Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor de 100 de milioane de euro.
De povestea cu sistemul de gestionare a deșeurilor se vorbește de ceva timp. În sfârșit, acum se vede luminița de pe movila de gunoi. O spune șeful Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, care a anunțat pe rețelele de socializare că, marți, proiectul a primit undă verde de la Uniunea Europeană.
Deși este bântuită de coronavirus, doamna UE și-a făcut timp să aprobe proiectul care va construi în județul Galați un fel de navetă cosmică de gestionare a deșeurilor. În total, sistemul va costa de 104 milioane de euro și va fi o chestie unică prin România cea fascinantă și parțial medievală.
„Avem şi veşti bune în această perioadă dificilă. Am primit aviz pozitiv de la forurile europene pentru proiectul sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Galaţi. Proiectul a fost trimis integral la Ministerul Fondurilor Europene, astfel că în aproximativ trei săptămâni estimez că vom semna contractul de finanţare, mai ales că documentaţia a fost verificată de către specialiştii de la JASPERS. Imediat după ce vom semna contractul de finanţare vom încheia şi contractul de lucrări pentru depozitul de deşeuri de la Valea Mărului, acolo unde avem deja finalizată procedura de achiziţie publică. Este un proiect unic în România, care corespunde tuturor normelor de mediu în vigoare şi la care s-a muncit foarte mult în ultimii trei ani.” (Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, sursa FB)
Ne-am băgat nasul în proiectul cu deșeuri și, culmea, nu miroase urât. Perla coroanei pare a fi un digestor (echipament) prevăzut cu turbină care produce energie electrică. Aceasta nu va fi vândută, dar va fi folosită pentru clădirile din „fabrica de gunoi modern”.
Pe lista cu cumpărături de o sută de milioane de euro mai sunt depozit de gunoi la Valea Mărului, stații de sortare, compostare și transfer la Galați, Tecuci, Tg.Bujor și Valea Mărului, mașini și echipamente de transport/selectare pentru tot județul și drumuri de acces.