UȘA E DESCHISĂ!, VRABIA și O NOAPTE FURTUNOASĂ sunt trei spectacole ce pot fi văzute pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” la sfârșitul acestei săptămâni.
UN LOC BUN DE MUNCĂ este premiera propusă spectatorilor, vineri, 19 ianuarie, ora 18.00,
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă în premieră spectacolul UN LOC BUN DE MUNCĂ. O monodramă scrisă de tânărul Laurențiu Bobeică, actor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați. Este primul său text dramatic care se bucură de succes din partea publicului. Deoarece abordează teme actuale precum depresia, divorțul, abandonul familial, nevoia de statut social, nevoia de apartenență la un grup, teme care trezesc în publicul privitor empatie.
Acest spectacol a ieșit singur la suprafață. Târziu am înțeles că nu e neapărat despre mine. E despre toți oamenii care regăsesc în viața lor, acele situații expuse de mine. M-am gândit că acesta poate fi modul în care pot aduce o întrebare în psihologia colectivă și ne vom putea cunoaște mai bine la finalul zilei, unii pe alții sau măcar pe noi înșine. După ce am recitit textul am realizat că este mai simbolic decât o simplă confesiune sau un spectacol. Simbolizează întrajutorare. Îl folosim pentru relaționare. La final duce la conectare. M-am gândit că asta e misiunea spectacolului meu. Să îi facă pe cei mai puțin curajoși să discute despre problemele lor, oricât de complicate ar fi. Conectați prin acest spectacol, le facem față împreună. – Laurențiu Bobeică, regizorul spectacolului
Monodrama lui Laurențiu Bobeică are momente de interacțiune cu spectatorii care îi ajută pe aceștia să pătrundă în universul creat de dramaturg. Iar acest tip de spectacol oferă o senzație de încredere între actor și spectator.
Un loc bun de munca e un spectacol cald si luminos despre maturizare. E un spectacol despre fuga si regasirea de sine. O poveste despre pierdere si despre dragoste care devine a tuturor celor care au crescut intr-o lume in care lipsurile materiale au fost obstacole in calea adevaratelor intrebari despre viata. Un loc bun de munca e un loc bun de a te intalni cu propriul copil uitat undeva in timp. – Radu Horghidan, coordonator proiect
În distribuție, actorul Laurențiu Bobeică (Laurențiu – tânărul). Genul spectacolului: Monodramă | 1 h și 20 min | Sala Studio (public pe gradene).
Vineri, 19 ianuarie, ora 19.00, la Sala Mare, actrița Petronela Buda, care interpretează rolul Femeii, vă așteaptă cu spectacolul premiat UȘA E DESCHISĂ! De Andrei Velea, regia: Vlad Ajder, scenografia: Daniel Divrician.
UȘA E DESCHISĂ! este o monodramă ce are la bază piesa „Păpușa din podul bunicii” a scriitorului gălățean Andrei Velea. Inspirată de un caz real și publicată în cartea de proză scurtă „Plaja de la Vadu” (Editura Brumar, 2013).
Premii:
- Marele Trofeu la Bacău Fest Monodrame – 2022
- Premiul actorilor „Dinu Apetrei” la Bacău Fest Monodrame – 2022
- Premiul tinerilor „Ștefan Iordache” la Bacău Fest Monodrame – 2022
Un spectacol despre justabilitate (!), UȘA E DESCHISĂ! ne întreabă cât de juști putem fi noi, ca societate, în raport cu ceea ce e «nou». Un spectacol construit în vremuri restrictive, «populat» cu actorie restricționată regizoral. Vă propun o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naște un suflet liber. – VLAD AJDER, regizorul spectacolului
Sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă comedia premiată VRABIA .
Un spectacol care împrumută elemente din viața personală a regizoarei Leta Popescu. Și care urmărește evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina IV din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații. Iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.
„Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea și forța și de aici se naște o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure”, dezvăluie regizoarea Leta Popescu.
Textul și regia acestui spectacol sunt semnate de Leta Popescu. Scenografia: Bogdan Spătaru, atmosfera sonoră – Oana Hodade, light design: Tudor Nicorici și Bogdan Spătaru.
Din distribuție fac parte actorii: Oana Mogoș (Ema), Petronela Buda (Ema), Elena Ghinea (Ema), Cristina Uja-Neagu (Ema), Vlad Volf (Anton), Ionuț Moldoveanu (Anton), Vlad Ajder (Anton), Carmen Albu (Mama), Tamara Constantinescu (Mama), Svetlana Friptu (Mama), Florin Toma (Tata), Aureliu Bâtcă (Tata), Vlad Vasiliu (Tata), Oana Preda (Didi), Mihaela Lecca-Gorea (Mimi), Ciprian Brașoveanu (Nicu, vecinul polițist).
Premii:
- Premiul pentru cea mai bună regie acordat ex aequo, la ediția cu numărul 34 a Festivalului Național de Comedie de la Galați 2023 – regizoarei LETA POPESCU, pentru spectacolul VRABIA de Leta Popescu, producţie a Teatrului Dramatic “Fani Tardini” Galaţi;
- Premiul pentru cel mai bun joc de echipă la ediția cu numărul 34 a Festivalului Național de Comedie de la Galați 2023;
- Spectacol nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2023 la categoria „Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută”;
- Spectacol selectat și prezentat la Festivalul Național de Teatru – București, 2022
„VRABIA” este un spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.
Genul spectacolului: Comedie. Durată: 2 h.
Duminică, 21 ianuarie 2024, la ora 19:00, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca O NOAPTE FURTUNOASĂ, de Ion Luca Caragiale. Regia și scenografia: Radu Horghidan, asistență regie: Oana Mogoș.
O coproducție Universitatea „Dunărea de Jos” Galați (Facultatea de Arte) – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, 2022.
În distribuție: Mihai Păun ( Jupân Dumitrache ), Laurențiu Bobeică ( Nae Ipingescu ), Maria Niță ( Veta ), Mihaela Grosu/ Dorina Iuliana Necula ( Zița ), Ionuț Strat ( Spiridon ), Andrei Ardeleanu/ Robert Bîclea (Chiriac), Nică Bargan (Rică Venturiano).
Este un spectacol studențesc care își propune să fie nu doar un studiu practic menit să dezvolte abilitățile actoricești ale studenților actori, ci și un prilej de joacă-experiment care să stimuleze creativitatea și ludicul. Caragiale ne-a pus la dispoziție o frumoasă ocazie de a ne descătușa energiile artistice, piesa fiind plină de tensiune, pericol și umor. La acest spectacol am încercat să oferim o nuanță de specificitate abordării actoricești imaginându-ne că acțiunea se petrece undeva în Moldova. Astfel, toate personajele vorbesc cu accent. Ne-a plăcut tuturor această direcție, care nu numai că ne-a oferit valențe noi de înțelegere a situațiilor, dar ne-a și conectat cu un tip de poftă de joc specific moldovenească. În alte linii, am rămas fideli textului original, păstrând satira, umorul și ironia lui Caragiale. – conf.univ.dr. RADU HORGHIDAN, regizorul spectacolului și conducătorul de an.
Genul spectacolului: Comedie, durata: 1 h ȘI 30 min.
Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758 049 850.
Programul de spectacole al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” în lunile ianuarie și februarie poate fi consultat pe fanitardini.ro/program.