Un fost președinte al Sidex, consilier pentru doi premieri, vorbește pentru prima dată de la privatizare despre cum era căpușat combinatul și cum a fost vândut pe nimic către Mittal.
Este vorba de Petrișor Gabriel Peiu, profesor doctor al Universității Politehnica din București. Acesta a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Nastase (2001-2002).
În plus, a lucrat ca subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agentiei pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).
Cum a fost vândut Sidex pe nimic
Într-un amplu interviu acordat ziarului Bursa, Peiu prezintă pe scurt povestea insuccesului combinatului. „Dan Drăgoi reprezenta o firmă care căpuşa intens SIDEX când fiul său era secretar de stat la Finanţe”.
În urma asocierii cu o firmă căpușă – Balli International, combinatul s-a trezit că pierde bani, se umple de datorii și primește minereu de slabă calitate.
„Toate firmele care lucrau cu combinatul făceau barter. Nimeni nu o făcea programatic şi la scară atât de mare cum o făcea Balli (al cărei președinte era Dan Drăgoi, n.r.)”, explică Peiu.
O anexă la contractul dintre SIDEX și SIDEX International, controlat de Balli, obliga combinatul să accepte prețuri impuse și să vândă în pierdere. Nici privatizarea nu a adus vreun profit.
„S-a ajuns la situaţia în care ei nu au dat niciun ban pe combinat, Mittal. Dar în loc să preia şi activul şi pasivul, statul roman a suportat şi concedierile colective, adică plata salariilor compensatorii şi multe alte chestiuni”, explică Peiu.
„Înainte de a prelua efectiv acţiunile combinatului, Mittal a făcut un pre-contract şi timp de şase luni a condus combinatul sub o formă care se chema de observator. Practic, orice decizie a directorilor trebuia avizată de directori indieni. Şi ei ce au făcut? Marea inginerie, că au adus propriile căpuşe. Adică au făcut şi ei o firmă de import-export, care se chema Pacific – Atlantic – Dubai – Mittal. Ăia făceau importul, respectiv exportul şi acolo rămâneau marile profituri”, mai spune Peiu.