Vă mulțumim că ați zburat cu Guvernarea PSD. Vă rugăm să vă pregătiți pentru prăbușire și vă anunțăm că la Braniștea sunt 28 de grade și aerul este rarefiat din cauza sărăciei. După aterizarea forțată, vă invităm să vă îndreptați spre ieșiri. Nu uitați să vă luați în bagaje promisiunile pe care vi le-am făcut. V-a vorbit căpitanul Cuc.
Ați aflat deja că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a venit duminică la Galați ca să-și bage nasul în niște proiecte de infrastructură. La un moment dat alaiul condus de demnitar a ajuns la Braniștea, pe marginea unui câmp. Acolo, Cuc și-a luat avânt și a început să vorbească, nu despre agricultură, ci despre un aeroport.
„Este un proiect fezabil pentru fondurile de dezvoltare și de investiții. Avem Fondul de Dezvoltare și Investiții. Se va face o modificare legislativă ca să poată fi introduse și aeroporturile. Deci, acest aeroport va putea fi finanțat prin Fondul de Dezvoltare. Dumneavoastră trebuie să demarați studiul de fezabilitate și ulterior să demarați proiectarea și execuția. Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vom introduce modificările în ședința de Guvern.” (Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor)
Pentru că nici măcar Cuc nu se pricepe la toate, ministrul l-a rugat pe președintele CJ Galați să explice cum stă treaba cu Braniștea International Airport. Pe hârtie, treaba pare bună.
„Consiliul Județean a făcut un studiu de oportunitate și un studiu de trafic, iar rezultatele arată cam așa: aici este cel mai bun loc pentru că este aproape de cale ferată, avem 18 km până la transportul pe apă și, bineînțeles, suntem aproape de centura mare a Galațiului. Până la Brăila sun 25 km, până la Vrancea sunt 60 de km, până la Vaslui sunt 80 de km, pe o arie de 150 de km sunt 3,9 milioane de locuitori, de aceea este oportun…. Din studiu a reieșit că zona are circa 800.000 de călători pe an: agenții economici care transportă persoane de la Galați la București și înapoi, persoane care merg la aeroport. Șantierul Naval Damen are peste 7.000 de călătorii pe an la aeroport, Navromul are peste 4.000 de călătorii, Universitatea Dunărea de Jos, peste 14.000. Din calcule a reieșit că aeroportul din Galați este de nivelul Iașului și al Timișoarei. În câțiva ani poate să ajungă al treilea aeroport al țării după București și Cluj pentru că în studiu de oportunitate nu s-au luat în calcul Vrancea și agenții economici din Brăila.” (Costel Fotea, președintele CJ Galați)
Aeroportul ar trebuie să coste între 80 și 100 de milioane de euro. Noi credem că merită pentru că la Braniștea vor ajunge zeci de mii de cetățeni care vor utiliza drumurile expres, centurile ocolitoare și podul peste Dunăre, promise de ministrul Cuc.