Veste dură pentru cei care iubesc scrumbia de Dunăre: tocmai a fost declarată cel mai toxic pește care poate fi cumpărat în piață.
Rezultatele au fost consemnate în urma unor analize făcute la inițiativa Digi24. O echipă a cumpărat cinci tipuri diferite de pește din piață. Le-au dus la un laborator acreditar RENAR.
Este vorba de un laborator car determină concentrația metalelor grele. Au fost analizate mai multe tipuri biban, macrou, dorada, somon și scrumbie.
Scrumbia de Dunăre e cel mai toxic pește
„În toate cele cinci varietăți de pește am găsit arsen, plumb și mercur. Arsenul este metalul greu care a fost detectat în cele mai mari concentrații. La nivel european nu exista cantități maxime de arsen admise. Practic nu am avut termen de comparație, ceea ce este surprinzător. Avem, de exemplu, orezul pentru care nivelul e drastic. Așadar, cea mai mare a fost la scrumbia de Dunăre în care am detectat 1,65 mg pe kg de arsen”, a declarat Virgil Vrăjmașu, șef laborator acreditat RENAR.
A doua poziție a fost ocupată de macroul proaspăt: 0,824 mg/ kg de arsen. Somonul a avut cantitate de arsen de 0,346 mg/ kg.
Scrumbia și macroul au fost campionii și la cantitatea de mercur.
Macroul a fost campion și la conținutul de cadmiu: de două ori peste limita maximă acceptată.
La capitolul surprize plăcute a fost dorada pescuită sau crescută în apele mediteraneene. În acest caz testele de laborator nu au detectat nicio urmă de arsen sau plumb, iar alte metale erau mult sub limita de maximă admisă.
Potrivit Federației Americane a Alimentației și Medicamentului, rechinul, marlinul, peştele-sabie, peştele-spadă, macroul regal și tonul devin periculoși pentru sănătatea umană dacă sunt consumați în cantități mari.
În general, sunt periculoși peştii care au conținut mare de grăsimi.