Pesta porcină a avut ghinion. A nimerit, din nou, într-un sat fără porci din județul Galați. A găsit doar 42 de godaci plecați în tabără la o fermă din extravilanul satului Cavadinești. Pe surse, am aflat că virusul a ajuns cu greutate până la focar având în vedere starea proastă a drumurilor.
Așadar, pesta porcină a pățit-o din nou, ca la Vameș: a ajuns într-un sat în care mai degrabă găsești capre negre și broaște țestoase decât porci. De ciudă că a bătut drum lung și prost, virusul a dat din coate și și-a făcut loc printre caprele unui fermier din Cavadinești până a găsit niște porci. Uite așa au ajuns godacii respectivi subiect de știri și de eutanasiere.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit din nou astăzi pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariției focarului la o anexă gospodărească situată în extravilanul comunei Cavadinești, conform buletinelor de analiză emise aseară de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Potrivit prevederilor legale, s-a aplicat măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 42 de porci din exploatație și s-a decis interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Cavadinești.
Veterinarii care au sacrificat porcii de la ferma de pe câmp nu și-au căutat de treabă prin satul aflat la patru kilometri distanță. Oricum, băștinașii erau foarte liniștiți: ca toți gospodarii, ei cresc găini, rațe, capre, oi și vaci, câini și pisici, eventual câte un cal și porumbei.
Se pare că în sat mai există o minoritate pe cale de dispariție, compusă din crescători de animale exotice. Aceștia au în curte un mamifer domestic omnivor, cu capul de formă conică, cu botul alungit, cu corpul acoperit cu păr aspru, scurt și relativ rar, crescut pentru carnea și grăsimea lui. Animalul exotic și foarte rar este cunoscut sub numele de porc.