Inspectoratul pentru Situații de urgență (ISU) a intrat și el în vârtejul fake news-urilor. Totul a pornit de la actualizarea unui plan de evacuare a populației. V-ați prins, în mediul online e din nou cu sfârșitul lumii, nu ne spun, războaie. Nu am înțeles când mai are timp nația să-și facă treaba la „servici”, dar asta-i altă discuție.
ISU demontează marți încă un fake news. Nici nu am terminat discuția despre fake news-ul invazie (vezi aici) și despre viitorul fake news atacuri aeriene (vezi aici) că a apărut încă o prostie. Noua tâmpenie are legătură cu actualizarea unui plan de evacuare în caz de conflict armat. Pe rețelele de socializare este festival cu agramați care răspândesc scenarii apocaliptice despre războaie, conspirații etc. O spunem din nou: prea mulți proști, prea mulți ticăloși!
Ce spune ISU
ISU spune în primul rând să ne informăm doar din surse oficiale. „Facem apel către cetățeni să se informeze doar din surse surse oficiale și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare.” (ISU)
N-ai să vezi, pentru că cetățenii care nu au citit mai mult de o etichetă de pe sticla de bulion le știu pe toate. Oricum, ISU își face datoria și anunță că „la nivel județean, planificarea, pregătirea și organizarea misiunilor operative în situații de urgență și protecție civilă se realizează prin elaborarea și participarea la elaborarea unor documente operative. Ele se actualizează periodic în funcție de dinamica populației sau alte modificări care pot surveni la nivelul comunităților.” (ISU)
Pe listă sunt Planul de analiză și acoperire a riscurilor. Urmează Schema cu riscurile teritoriale din zona de competență, Planul de urgență externă, Planul Roșu de intervenție, Planul județean de răspuns în caz de accident nuclear sau radiologic și alte planuri de evacuare.
Uite așa ajungem și la activitatea din 2025 care a agitat capetele goale.
„Pentru actualizarea documentelor operative, instituția noastră solicită periodic date și informații de la autoritățile publice locale, instituțiile publice și operatorii economici pentru a fi incluse în documentele operative.
Astfel, în primul trimestru al anului 2025, instituția desfășoară activități de actualizare a documentelor operative care sunt necesare pentru a putea planifica, pregăti, organiza și desfășura acțiunile de răspuns cât mai aproape de realitate.” (ISU)