Insula din dreptul Galațiului s-a făcut mare. Cu ajutorul unor imagini înregistrate de un gălățean la fața locului, am aflat că vegetația s-a transformat în junglă și că malurile s-au consolidat. Treaba nu se va schimba prea curând deoarece debitul Dunării este în scădere.
Imaginile au fost publicate pe pagina de FB Munikipiul Galaț. Le mulțumim gălățenilor care duminică s-au aventurat în jungla lacustră. Limba de pământ s-a transformat în insulă, iar vegetația firavă a devenit o pădure. Ca urmare este posibil ca insulă să devină o prezență permanentă.
Din amonte, nicio veste bună
De la vale înspre deal nu se vede nimic bun. „Decât” cioate și secetă. Debitele Dunării la intrarea în țară au fost, luni, în jurul valorii de 2900 mc/s și vor ajunge, în data de 2 septembrie la 2600 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s) și septembrie (3800 mc/s). În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003, cu o valoare de 1500 mc/s.
„Sectoarele de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități se află în faza de atenționare-avertizare. (…) Fluviul Dunărea, de pe sectorul Brăila – Galați, sectoare aferente a 2 localități (județul Brăila), pe sectorul Vadu Oii – Brăila, sectoarele aferente a 6 localități (județul Brăila), pe sectorul Chiciu-Vadu Oii (în amonte de Chiciu), sectoare aferente a 5 localități riverane (județul Călărași), pe sectorul Chiciu-Cernavodă-Hârșova, sectoare aferente a 8 localități riverane (județul Constanța), pe sectorul Dunăre-Galați, pe sectoarele aferente a 3 localități (județul Tulcea) pentru populație, irigații, industrie, piscicultură.” (Apele Române)