Efectele inundațiilor din județul Galați se văd din ce în ce mai hidos la lumina soarelui. Luni, ploaia s-a oprit, soarele a strălucit și prăpădul s-a ițit. Pe scurt, drumurile și podurile sunt distruse, școlile au fost închise, iar casele nu mai pot fi locuite.
Efectele inundațiilor catastrofale se văd peste tot. Luni dimineață, circulația rutieră este blocată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe un drum național (DN 25/GL) și pe două drumuri județene (DJ 251 și DJ 253). DJ 251 este blocat între Pechea și Costache Negri, deoarece s-a surpat șoseaua pe zeci de metri. Toate cursele de transport județean care au traseu prin zonă sunt suspendate.
„DJ 251 este blocat între Pechea și Costache Negri, în zona iazului. Infrastructura drumului a fost grav avariată, astfel că traficul în zonă a fost închis. Surparea a afectat drumul pe zeci de metri. Cursele de transport județean spre Cotoroaia, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri și Călmățui sunt suspendate. De asemenea, pe traseul Galați -Tecuci, 4 autovehicule fac traseu Tecuci – Tudor Vladimirescu, 4 autovehicule Galați – Vameș și 5 autovehicule fac ruta Tecuci -Nănești- Baldovinești-Galați. Celelalte curse se efectuează, unele dintre ele având pe anumite tronsoane traseul deviat.” (Consiliul Județean Galați)
Efectele inundațiilor: sute de oameni, evacuați
În ceea ce privește persoanele sinistrate, în weekend au fost evacuate sute de persoane. Pentru acestea sunt în curs de amenajare două tabere cu locuințe modulare, în localitățile Slobozia Conachi și Pechea. Oamenilor le sunt asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară, au anunțat autoritățile.
Apele se retrag destul de greu. Pe teren sunt sute de pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari care încearcă să scoată apa și mâlul din casele oamenilor. Reprezentanții Apelor Române au realizat o breșă controlată în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localității Independența, astfel încât apele de pe acest râu și râul Suhurlui, cantonate în localitățile Pechea și Slobozia Conachi, se fie dirijate în Siret.
Potrivit celor de la Apele Române, această breșă controlată favorizează scurgerea mai rapidă a apelor. Și dacă am pomenit de Apele Române, am aflat că ar putea fi mutată conducerea regională. În momentul de față, zona Galați este administrată de la Iași, dar ar putea să rămână de capul ei.
Guvernul a anunțat că în momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și vor oferi soluții pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului. O primă ședința pe această temă ar putea avea loc luni.
Ministrul Educației, Ligia Deca, și secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, vizitează luni școlile din zonele afectate de inundații în județul Galați. 25 de școli din județul Galați au cursurile suspendate luni și marți. 41 au fost afectate de inundații, au transmis autoritățile.