Tarifele plătite de pensionarii români la serviciile de arhivare pentru obținerea de adeverințe de vechime stârnesc scandal. Cică sunt prea mari, spun sindicaliștii de la BNS care solicită consultări și modificări.
Tarifele plătite de pensionarii români la serviciile de arhivare au ajuns vedetele zilei ca urmare a creșterii pensiilor. Legea care va produce efecte după 1 septembrie va modifica milioane de pensii. Mai mult sau mai puțin, uneori în funcție de adeverințele despre care vorbeam. Spun sindicaliștii BNS că „milioane de pensionari au platit tarife uriașe ca să primească adeverințele de venituri”. Și că „peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe”.
„Conform noilor dispoziții introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competența de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați revine acum Arhivelor Naționale ale României. Prin urmare, această schimbare legislativă oferă Arhivelor Naționale responsabilitatea directă de a negocia și stabili tarife care să fie echitabile și accesibile, ținând cont de situația social-economică a categoriilor vulnerabile, cum sunt pensionarii.” (BNS)
Cât costă un drum la arhivă
Scoatem din calcul banii plătiți de pensionarii care își plimbă sacoșa pe la arhive și ne uităm pe prețurile din meniul arhivarilor. Cam ca la o bodegă din Mamaia.
„De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Această sumă este inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Cei mai afectați vor fi însă, pensionarii care câștigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puși într-o situație extrem de dificilă întrucât situația financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obținerea adeverințelor de vechime.” (BNS)
Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro, a fost concluzia sindicaliștilor. Ca urmare, ei solicită Arhivelor Naționale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor.