Furtuna vine peste județul Galați. Meteorologii și hidrologii au emis avertizări despre ruperea de nori care dă târcoale regiunii. Autoritățile județene s-au întrunit în regim de urgență. Au decis să monitorizeze cursurile de apă și să solicite curățarea șanțurilor.
Furtuna și-a aruncat buzduganul care a nimerit ușa Prefecturii Galați. Acolo, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Membrii comitetului s-au întrunit duminică și au luat o serie de măsuri.
„1. monitorizarea cursurilor de apă de la nivelul fiecărei localități, prin intermediul comitetelor locale pentru situații de urgență și al structurilor specializate, în scopul identificării rapide a oricărei creșteri semnificative a nivelului apei;
2. notificarea preventivă a populației aflate în zone cunoscute ca fiind predispuse la inundații, asupra riscului de creștere a debitelor apelor și, în caz de pericol iminent, dispunerea evacuării acestora în condiții de siguranță, conform planurilor locale de apărare;
3. informarea crescătorilor de animale din zonele cu risc hidrologic crescut în legătură cu pericolul iminent reprezentat de formarea torenților, viiturilor sau creșterea bruscă a cursurilor de apă și evacuarea animalelor, acolo unde este necesar;
4. curățarea șanțurilor, rigolelor, podurilor și podețelor, precum și monitorizarea punctelor critice din infrastructura rutieră și de comunicații, în vederea prevenirii colmatării, blocajelor sau întreruperii căilor de acces și transport în caz de viituri.” (Prefectura Galați)
Ce urmează
Avertizarea care le-a stricat duminica autorităților locale este de tipul cod portocaliu. Aceasta intră în vigoare duminică seara și va fi valabilă până marți, la ora 10.00. Specialiștii au anunțat că urmează o perioadă „în care sunt prognozate ploi importante cantitativ, care vor acumula 50…70 l/mp și izolat peste 80 l/mp.” Ploaia torențială poate provoca inundații, în special pe râul Prut în județele Galați și Vaslui.
„Pe baza datelor avute de hidrologi există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din județele Vaslui si Galați. Trebuie să rămânem în alertă, în toate zonele de risc semnificativ. Mai ales pentru cele afectate de inundații anul trecut. Primarii trebuie informați astfel încât să știe ce au de făcut, să fie asigurate secțiunile de scurgere, podețele să fie curățate, să știe fiecare ce are de făcut la el în comună. O atenție sporită trebuie acordată bazinului hidrografic al Prutului. Colegii de la ANAR, din aceste zone, să fie în alertă și pregătiți de intervenții. ANAR va informa prefecții din Vaslui și Galați pentru a ne asigura că aceste două județe, care au fost afectate și anul trecut de inundații, vor trece cu bine de această perioadă dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. De asemenea, împreună cu DSU, să ne asigurăm că sunt activate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență acolo unde este cazul și că, la nivel local, sunt în alertă.” (ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet)