Printre zecile de firme care cer în instanță bani de Liberty Galați este și grădinița Piticot. La nivelul cifrei de afaceri a combinatului, suma e derizorie dar nici așa nu a fost plătită.
Pe 18 februarie, magistrații de la Judecătoria Galați se pronunțau într-o cerere făcută de Fundația Piticot. Fondată în 1999, fundația a trecut prin multe schimbari și oferă, în prezent, pe lângă grădiniță și cursuri primare ori gimnaziale. Printre beneficiari se numără și copiii unor angajați de top ai Liberty Galați.
Cum gigantul siderurgic a uitat să mai plătească, fundația s-a îndreptat în instanță, altfel risca prescrierea. Iar instanța a decis să oblige debitoarea Liberty Galați să le achite 35.728,46 lei, contravaloarea unor servicii prestate conform contractelor din 2022 și 2023.
Termenul de plată era de 20 de zile de la data comunicării ordonanţei. Între timp, Liberty Galați a obținut o procedură ce-i permite, timp de patru luni, să fie suspendate executările silite.
Procese pierdute în serie
În urmă cu o săptămână, magistrații de la Judecătoria Galați au decis să admită cererea formulată de BHS Trans SRL. Suma pe care o are combinatul de achitat este de 5.715 lei, reactualizată cu rata inflației. La ea se adaugă cheltuielile de judecată. 410 lei – taxa judiciară de timbru şi 2.500 lei – onorariul de avocat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.
Cu doar câteva zile mai devreme, vineri, 28 februarie, combinatul mai pierdea două procese, tot la Judecătoria Galați.
Într-unul dintre ele magistrații au decis că, în 30 de zile de la comunicare, Liberty să plătească 55.284 lei către Tech – Con Industry S.R.L. Este vorba de zece facturi neplătite în perioada august 2022 – aprilie 2024.
În celălalt, trebuie să le dea 32.368 lei celor de la Cozmircom SRL. Este vorba de marfă livrată şi neachitată din iunie 2023.
Un alt proces pierdut tot la Judecătoria Galați a fost soluționat pe 6 februarie. Magistrații au decis să achite, în termen de 20 de zile de la comunicare, suma de 123.071 lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată.
Reacția Liberty Galați
Confruntat cu zeci de procese, cu salariații neplătiți la timp și cu furnalul 5 oprit de nouă luni, Liberty Galați apelează la concordatul preventiv.
Procedura este destinată societăților cu dificultăți ce constituie o amenințare reală pentru capacitatea de a-și plăti datoriile la scadență.
Concret, Liberty vrea un plan de restructurare și plată a datoriilor care poate fi acceptat sau nu de creditori.
Conducerea combinatului motivează acțiunea prin „contextul schimbărilor geopolitice, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Liberty Galați.
„Acest proces va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra angajaților, partenerilor de business și operațiunilor companiei”, susține directorul general Liberty Galați, Radu Ionescu.