Creveții asiatici au ajuns pe Dunăre, până prin zona Galați. Crustaceul menționat reprezintă o delicatesă dacă e băgat în tigaie. Asta ar fi vestea bună. Vestea rea e că delicatesa amenință ecosistemul dacă nu este băgată în tigaie și rămâne în apă.
Creveții de apă dulce au ajuns în Dunăre. Biologul Aurel Năstase (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării și Rețeaua pentru Natură Urbană) a povestit în cadrul podcastului Dialog pentru Natură despre creveții care vor buletin de Tulcea și Galați. Cică primele semne de viață au dat creveții prin 2020, în Brațul Chilia. Apoi, s-au tot plimbat și se pare că au trecut de Galați. De asemenea, au ajuns în Nistru, Nipru şi Bug. Cu mult timp în urmă, cercetătorii sovietici i-au introdus în apele lor și apele furate de la alții pentru a servi drept hrană pentru crapii chinezești.
Creveții îs buni, dar răi!
Crevetele oriental de apă dulce e bun la gust. De fapt este o delicatesă. Beleaua e că prezența lui ar putea afecta echilibrul ecosistemelor locale.
Creveții se înmulțesc rapid, pot transmite boli la care racii autohtoni nu au imunitate și consumă icrele unor specii de pești. Apărarea vine tot din apă, pentru că în oameni nicio bază.
Peștii și păsările din Delta Dunării ar putea pune solzul și penele pentru a opri invazia de delicatese. Spun specialiștii că știuca, șalăul, somnul, egretele și cormoranii pun botul și ciocul la delicatese.
Iar dacă le dau de gust și de urmă ar putea proteja Dunărea de o invazie exotică.