La 3 ani, o fetiță din Galați are deja la activ un proces câștigat împotriva Inspectoratului Județean de Poliție Galați. Deocamdată, sentința nu este definitivă, purtătorii uniformei având la dispoziție 30 de zile pentru apel.
Pe 5 mai, un echipaj de poliție suna la ușa unei familii dintr-un bloc din Țiglina 1 și o sancționa cu avertisment pe mama unei fetițe de 2 ani și 7 luni pe motiv că micuța făcea „larmă” în apartament. În condițiile în care, fiind declarată starea de urgență, nu avea voie să iasă afară iar ora era una decentă: 17.30.
Micuța era vânată de mai multe luni, oamenii legii venind la ușa ei inclusiv înaintea Paștelui, în Vinerea Mare. Infracțiunea de care este acuzată – că ar face gălăgie, este susținută de un singur vecin, cel de la nivelul inferior, locatar care are importanta calitate de angajat al Inspectoratului Județean de Poliție Galați.
„Sus numita, în timp ce se afla în locuința sa, nu a luat măsuri de supraveghere a fiicei sale în vârstă de 2 ani și șapte luni care a tulburat liniștea locatarilor prin producerea de zgomote și larmă”, scrie în Procesul Verbal lăsat în urmă de polițiștii Secției 2.
Chiar dacă nu prevedea o sumă de bani și doar „avertisment”, Procesul verbal a fost contestat în instanță. Dacă nu era contestat, o nouă abatere putea fi considerate „recidivă” și sancționată aspru.
IPJ Galați nu a răspuns nici până în ziua de azi câte alte familii din vecini s-au plâns de zgomotele produse de fetiță și dacă persoana care a făcut sesizarea în data de 5.05.2020 este angajat al IPJ. Răspunsul apare în sentința pronunțată săptămâna trecută de Judecătoria Galați: da, este.
În aceeași sentință, magistratul îi face de râs pe polițiști:
„Chiar dacă fapta a fost constată personal de către agentul de poliţie, instanţa constată că descrierea faptei, nu-și găsește corespondent în textul de lege în care a fost încadrată. Astfel, art. 2 pct. 25 din Legea nr. 1/1991R, reglementează ca fiind contravenție tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. Vă atragem atenţia că datele menţionate în prezentul document se înscriu în cele prevăzute de Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European, fapt ce confer obligativitatea protejării, conservării şi folosirii acestora doar în scopul prevăzut de lege.
Instanţa constată că nu există corespondenţă între acțiunea petentei descrisă în procesul verbal, aceea de a nu lua măsurile de supraveghere a fiicei sale în vârstă de 2 ani și 7 luni, care a tulburat liniștea locatarilor prin producerea de zgomote și larmă şi fapta contravenţională sancţionată prin art. art. 2 pct. 25 din Legea nr. 1/1991R aceasta din urmă referindu-se la alte obligaţii legale.
În acest context, instanţa constată că este încălcat principiului legalităţii stabilirii răspunderii contravenţionale, o persoană putând fi sancţionată contravenţional numai pentru o faptă prevăzută de lege ca fiind contravenţie şi în limitele sancţiunii stabilită pentru acea faptă, neputându-se aplica sancţiuni stabilite pentru nerespectarea altor obligaţii”.