Drumul Expres Focșani-Brăila a fost scos la licitație. Marele anunț a fost făcut astăzi de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Tot el a spus când ar putea fi gata drumul. Dacă se aliniază astrele constructorilor gălățenii și brăilenii vor avea legătură modernă cu Autostrada Moldovei prin 2028.
Drumul Expres Focșani-Brăila a făcut un pas mic, pentru el, dar un pas mare pentru noi, muritorii de la Dunărea de Jos. Grindeanu a anunțat marți că dosarul proiectului a fost depus pe portalul de licitații publice. Ofertele sunt așteptate până la finalul lunii octombrie. Apoi, se verifică ofertele, se stabilește câștigătorul și, Doamne ajută, hai la treabă. În cel mai optimist scenariu drumul ar putea fi gata în 2028. Doamne ajută din nou.
„Pas important pentru construcția Drumului Expres Focșani-Brăila! CNIR a transmis, astăzi, spre publicare în SEAP contractul pentru proiectarea și execuția acestui nou drum de mare viteză (73 km). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 octombrie 2024. Câștigătorul contractului va avea la dispoziție maximum 42 de luni (6 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție) și 5,3 miliarde de lei (fără TVA) pentru construcția Drumului Expres Focșani-Brăila.” (Sorin Grindeanu)
Un drum expres cât trei autostrăzi
Drumul Expres Focșani-Brăila are doar 73 de kilometri, dar este incredibil de important pentru gălățeni și brăileni. Șoseaua va asigura legătura între Autostrada Moldovei (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila-Galați (aproape gata). Dar și viitoarele drumuri moderne către Buzău și Tulcea-Constanța.
De asemenea, este văzut ca un drum strategic deoarece va asigura legătură dintre A7 și punctul de frontieră Galați-Giurgiulești. Sectorul Focșani-Brăila face parte din proiectul denumit generic ,,Milcovia Expres”. Acesta este inclus în MasterPlanul General de Transport al României pentru legătura Focșani-Galați-Giurgiulești.
„Noul drum expres va asigura legătura între Autostrada Moldovei (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila și Drumul Expres Brăila-Galați (DEx6). Pe traseu vor fi construite inclusiv: 57 poduri și pasaje, două Parcări de scurtă durată, două Spații de servicii, un Centru de Întreține și Coordonare și un Centru de Monitorizare și Informare.” (Sorin Grindeanu)