Contribuțiile sociale colectate de stat sunt aproape duble față de încasările TVA și de șase ori mai mari decât cele din impozitul pe profit. Nu o spunem noi, ci domnii de la Blocul Național Sindical (BNS). Ei solicită Guvernului să reducă urgent impozitarea pe muncă.
Contribuțiile sociale colectate de stat sunt aproape duble față de încasările TVA. Poate nu ai înțeles din prima. În România, nu în Botswana. Și tot în România, țărișoară UE, contribuțiile sociale colectate de stat sunt de șase ori mai mari decât cele din încasările din impozitul pe profit.
Statistica demnă de lumea a treia a fost rezultatul unui studiu făcut de BNS. Datele arată că, în 2023, contribuțiile sociale au reprezentat 37,5% din totalul veniturilor fiscale ale României. Comparativ cu o medie de 24,3% în statele OECD.
Analiza BNS subliniază că impozitarea muncii este disproporționată și a fot realizată prin comparații. De exemplu, în 2023, încasările din contribuții au fost de patru ori mai mari decât impozitele pe salarii și venituri. Iar salariul net al unui angajat român este semnificativ mai mic comparativ cu cel al unui angajat polonez cu același venit brut. Un salariat român primește aproximativ 1.009 Euro net, în timp ce un polonez încasează 1.246,4 Euro net, potrivit BNS.
Măsuri, măsuri, măsuri. De urgență!
BNS solicită Guvernului să găsească soluții urgente pentru reducerea fiscalității pe muncă, având în vedere că aproximativ 80% dintre salariați câștigă sub nivelul mediu brut pe economie. BNS mai arată că „majoritatea reținerilor către stat reprezintă aproximativ 43% din câștigul salarial mediu brut, lăsând doar 57% din venituri salariaților”.
Nici viitorul apropiat nu sună prea bine. Dacă estimarea privind deficitul bugetar se va confirma (în jur de 7% în 2024), BNS avertizează că o eventuală majorare a TVA ar agrava și mai mult situația fiscală a veniturilor din muncă.
Să-i votați! Pe toți grămadă!