Bazine de râsul lumii la Dunărea de Jos. Fix în regiunea aia despre care contemporanii spun că este înconjurată de ape. Și geografia o confirmă, dar autoritățile nu par pregătite pentru a da piept cu realitatea. La Galați și la Brăila nu există nici măcar o bază modernă pentru antrenamentul înotătorilor.
Bazinele de la Dunărea de Jos sunt ca Fata Morgana, varianta în concediul estival. Adică există și nu prea. La Galați, de exemplu, sportivi profesioniști se antrenează în același loc cu cetățenii cu burtă și bătături, clienți ai Băii Comunale.
Ar mai fi și câteva piscine private, dar care nici prin photoshop nu pot fi făcute să semene cu bazinele folosite de profesioniști la antrenamente și concursuri. În plus, la Galați nu sunt nici griji pentru că nimeni (dintre autorități) nu pare să fie îngrijorat de subiect. Pe scurt, nu există proiecte, planuri, dorințe sau promisiuni.
La Brăila, aceeași Mărie, dar cu alt costum de baie
Acolo există un bazin de înot, la standarde olimpice, încremenit în proiect (vezi foto). Lucrarea a început în urmă cu vreo 10 ani și a mers împleticit până a ajuns aproape de final. Și s-a oprit din cauza firmei care a abandonat lucrarea. Din cauza birocrației, lucrarea nu a putut fi finalizată de ani buni și construcția modernă zace în uitare.
Totuși, există o speranță. Cică în septembrie procedura de licitație ar putea fi reluată și, dacă totul merge ceas, bazinul va fi gata anul viitor. Până atunci, copiii se antrenează pe ici, pe colo, pe unde văd mai mult de o găleată de apă la un loc.
„Dacă vorbim de înot, aici putem spune că lucrurile s-au îmbunătăţit nu atât de mult pe cât s-au îmbunătăţit în alte state sau nu atât de repede, pentru că cea mai mare problemă a noastră este birocraţia. Există circa 300 de cereri la Compania Naţională de Investiţii, există 60 de proiecte de bazine în derulare, dar din păcate timpul pentru licitaţii, pentru lucrări de realizare este foarte lung din cauza birocraţiei. Pentru bazinul de la Otopeni, deschis în anul 2022 cu Campionatul european de juniori, am aşteptat 15 ani, pentru bazinul de la Brăila aşteptăm de opt ani finalizarea lucrărilor. Înţeleg şi statul român, că nu vin firmele, că sunt proceduri, că se judecă cu fostele firme.” (Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie)
Situația este și mai revoltătoare cu cât din zonă au apărut niște mari campioni. Camelia Potec, Diana Mocanu, Beatrice Câșlaru. Cine știe câți ar fi fost dacă exista și infrastructură!
sursa foto: Obiectiv Vocea Brăilei