Lumea medicală este în alertă după ce a apărut o nouă infecție respiratorie, denumită boala X, ce provoacă de aproape opt ori mai mulți morți decât făcea Covid 19. Riscul de a ajunge în România este considerat scăzut.
Pe 29 noiembrie 2024, Ministerul Sănătății Publice al Republicii Democratice Congo raporta către Organizația Mondială a sănătății (OMS) o alertă privind creșterea numărului de decese dintr-o cauză necunoscută. Cele mai multe cazuri vizează copiii.
Între 24 octombrie și 5 decembrie 2024, într-o singură regiune au fost 406 cazuri de boală nediagnosticată. Simptomele erau: febră, dureri de cap, tuse, dureri musculare și articulare. Rata de deces a fost consemnată la 7,6%.
Copiii cu vârsta între 0-14 ani reprezintă 64,3% din totalul cazurile raportate. Cei mai mulți au între 5 și 9 ani (53%).
Dintre decese, 71% au vârsta sub 15 ani (din care 54,8% sunt copii sub vârsta de 5 ani). Toate cazurile grave au fost raportate la persoane subnutrite. Există și 145 de cazuri la persoane peste 15 ani, dintre care 9 au murit. Decesele au avut loc în principal în comunitățile rurale.
„Numărul deceselor raportate de OMS aproape sigur va creşte”, a postat pe Facebook vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.
„Gravitatea acestei boli este dificil de evaluat în acest moment. Raportul OMS notează că majoritatea pacienţilor prezentau şi semne de malnutriţie extremă. În plus, malaria este frecventă în această regiune. Aceşti factori şi alţi factori ar putea exacerba severitatea acestei boli, ducând la manifestări clinice mai severe şi o rată crescută a mortalităţii. Agentul cauzal al bolii X rămâne necunoscut pentru moment. Manifestările clinice sunt în concordanţă cu cele generate de un virus cu transmitere respiratorie”, susține Popovici.
Acesta mai arată că riscul de răspândire pentru Africa şi pentru restul lumii, inclusiv România, este redus.