Raționalizarea alimentelor. Sună comunist, sună a război. Doar că e încă un fake news. Autoritățile anunță că nu se pregătește raționalizarea alimentelor sau un război. Este o procedură care s-a tot repetat din 2005 încoace.
Raționalizarea și războiul au băgat frica-n români. Pe bună dreptate. Dar când este fake news este și mai înfricoșător deoarece o grămadă de cetățeni înghit informația falsă ca pelicanul. Să vă spunem de la ce ne-am luat. Un document care circulă vioi pe internet a creat o nouă isterie și un ditamai fake news-ul.
Totul a pornit de la o fotografie cu un document prin care se anunța că Imprimeria Națională oferă un răspuns privitor la „prețurile cartelelor pentru consumul raționalizat”. Răspunsul în vederea întocmirii „proiectului bugetului pentru război” era oferit la solicitarea Consiliului Județean Timiș.
Anticipați ce a urmat. Nici nu știm dacă a avut cel mai mic efect anunțul Biroului de presă al Guvernului care „atrage atenția asupra unei știri false care circulă în mediul on-line cu intenția de a genera emoții negative în spațiul public”.
„Ținem să precizăm că solicitarea la care face referire postarea care se răspândește în mediul on-line nu înseamnă în niciun fel intrarea țării în vreun conflict, ci este doar o procedură periodică inițiată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRPS) și autoritățile locale competente. De 22 de ani România are o lege, nr. 477/2003, care prevede ca odată la patru ani țara noastră să își contureze măsurile de pregătire a economiei și a teritoriului pentru apărare. Demersuri și proceduri similare s-au mai desfășurat în anii 2021, 2017, 2013, 2009, 2005.” (Guvern)
Tic tac, tic tac, explicațiile nu se opresc aici
„Ultimul ciclu de pregătire s-a încheiat la finalul anului trecut, ceea ce declanșează proceduri firești pentru realizarea unui nou buget privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare. Prin urmare, procedurile începute fac parte dintr-un calendar repetitiv și firesc în baza legislației menționate. Atragem atenția celor care văd aceste postări în on-line că extragerea de concluzii manipulatoare în baza unor informații reale reprezintă un instrument de dezinformare folosit cu rea-credință.” (Guvern)
Tic tac!