Ministerul de Interne vrea legi mai dure pentru prevenirea și combaterea traficului de droguri. Am repetat informația din titlu ca să vă dovedim că nu am glumit. Domnii de la minister au făcut un proiect și cer părerea populației asupra noilor prevederi.
Partea bună este că Poliția a aflat că România e doldora de droguri. După nenorocirea de la 2 Mai, polițiștii au tot felul de misiuni și găsesc cantități uriașe de droguri și rețele peste rețele de traficanți și de drogați.
Ciudat este că până acum polițiștii nu au avut habar despre chestia cu drogurile. Dar aste este altă discuție. La fel de ciudat este că tocmai acum ei au întocmit mai multe proiecte care înăspresc legislația în vigoare. Sâmbătă, proiectele au fost lansate în dezbatere publică și în următoarele 10 zile inițiatorii așteaptă propuneri de la români.
„Textele proiectelor sunt afișate și pot fi consultate pe pagina de internet www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională. De asemenea, și la Centrul de Relații cu Publicul al MAI in Piața Revoluției nr. 1A, sector 1, București. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de email dgj_transparenta@mai.gov.ro.” (MAI)
Ministerul de Interne, propuneri pe bandă rulantă
Ne-am băgat și noi nasul în propunerile polițiștilor și am amețit. Practic, am avut impresia că polițiștii vor să schimbe toate legile existente. De aceea, o să vă lăsam să le analizați, așa cum apar propunerile în documentul oficial.
– majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1-3 ani, pentru drogurile de risc. Mai exact, închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc. Tot cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani este propusă a se sancționa și fapta constând în publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor;
– reglementarea circumstanței agravante constând în deținerea de droguri în vederea consumului într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție. Centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educative, sportive, sociale.
– instituirea unor condiții cumulative ce trebuie îndeplinite pentru ca persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute în materie de droguri să beneficieze de reducerea a jumătate din limitele pedepsei prevăzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piață a unor cantități tot mai mari de droguri prin stimularea traficanților de a colabora cu organele de poliție;
– având în vedere că deținerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanților de droguri pentru comiterea unor noi acte infracționale, se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea faptei.