Unul din trei copii a prezentat în ultimii doi ani tulburări emoţionale precum anxietatea sau depresia, din cauza expunerii îndelungate la reţelele sociale. Conferințe gratuite pe acestă temă vor avea loc în Galați și Brăila.
Conform unui studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii, în ultimii doi ani unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoţională. Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este între 5 şi 10 ani.
„Anxietatea şi depresia la copii şi adolescenţi se manifestă tot mai des în contextul utilizării reţelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, nelinişte şi dificultăţi de concentrare. Depresia se identifică prin tristeţe profundă, retragere şi pierderea interesului pentru activităţi. Mulţi dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viaţa de zi cu zi, de la performanţa şcolară până la relaţiile cu cei din jur. Necesită intervenţie specializată pentru a învăţa să gestioneze emoţiile sănătos”, susține Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvaţi Copiii.
Ce generează tulburări emoționale pe rețelele sociale
48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere – sfârşitul de săptămână sau vacanţă. Majoritatea acestui timp este dedicat reţelelor sociale.
Majoritatea afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale. 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să îşi vadă defectele.
„Creşterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor, cauzată de utilizarea excesivă a reţelelor sociale, este o problemă care necesită atenţie imediată. Este necesar să promovăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru copii, împreună cu părinţii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Organizaţia Salvaţi Copiii lansează o campanie naţională de conştientizare şi educare. Obiectivul este de a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media.
Campania „Poveştile perfecte nu au filtre” include o serie de conferinţe, activităţi interactive şi resurse educaţionale menite să dezvolte gândirea critică şi să îi ajute pe copii să gestioneze emoţiile negative cauzate de presiunile online.
Conferinţele gratuite „Cum să îi ghidăm pe adolescenţi să îşi protejeze identitatea online?” se vor desfăşura în septembrie şi octombrie, în Satu Mare, Timişoara, Craiova, Galaţi şi Brăila. Evenimentele includ discuţii cu psihologi ai Salvaţi Copiii dar și cu influenceri recunoscuţi pentru implicarea lor activă. Printre ei se numără Iulia Ionescu, Robert Diaconeasa, Bianca Adam, Edi Brandabura sau Cristian China-Birta (Chinezu). Lor li se alătură specialişti în securitate online.