Criza economică prin care trece combinatul Liberty Galați este unul dintre motivele pentru care ministrul Economiei este chemat în Parlament.
Senatorii USR au făcut această solicitare pentru a răspunde la trei întrebări esențiale:
1. Industria de apărare – Care este situația reală a producției de drone, a fabricii de pulberi și a muniției de calibru 155 mm, compatibilă NATO? Cum sunt puse în aplicare măsurile din Strategia Națională pentru Industria de Apărare 2024-2030?
2. Șantierul Naval „2 Mai” Mangalia – Ce soluții are Guvernul pentru a asigura viitorul șantierului după retragerea holdingului Damen?
3. Criza combinatelor siderurgice – Cum gestionează Guvernul situația critică de la Liberty Galați și alte unități industriale aflate în pericol?
„Românii trebuie să știe dacă Guvernul chiar face ceva pentru industria de apărare sau doar mimează interesul strategic. Trebuie să ne putem produce singuri echipamentele de apărare și să furnizăm muniție aliaților noștri. Ministrul Economiei trebuie să explice clar ce se întâmplă cu fabricile și cu investițiile în acest domeniu”, a declarat liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie.
În campania electorală, Marcel Ciolacu promitea un Program Național de Sprijin pentru Marea Industrie.
Era vorba de 1 miliard de euro pentru metalurgie și industria chimică. De asemenea, fostul ministru PNL al Finanțelor vorbea despre un program de reindustrializare de 2,25 miliarde de euro. A trecut jumătate de an, iar aceste promisiuni au rămas doar pe hârtie.
Bogdan Ivan, ministrul Economiei, urmează să răspundă în fața Parlamentului pe 12 martie 2025.
Liberty se confruntă cu mai multe probleme economice. Ultima se referă la achitarea facturilor la energia electrică. Dacă nu plătește 1 milion de euro până la sfârșitul săptămânii, riscă debranșarea.
Alta vizează drepturile salariale neachitate la timp. Cea mai gravă este că furnalul 5, singurul operațional, este oprit de aproape nouă luni.