Salariul minim european 2024, în concordanță cu normativele Uniunii Europene.
Directivele UE impun recalcularea salariului minim european.
După majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie, sistemul salarial garantat va fi regândit pentru a se respecta directivele europene.
Salariul minim brut va fi echivalentul a 50 – 52% din salariul mediu brut, procente care sunt înregistrate și acum. În plus, un angajat poate fi plătit cu salariul minim timp de cel mult 24 de luni.
Salariul minim european este un concept care se referă la stabilirea unui cadru comun pentru salariile minime în Uniunea Europeană, deși fiecare țară membră are propriul nivel de salariu minim național.
În 2022, Parlamentul European și Consiliul European au adoptat Directiva privind salariile minime adecvate, care urmărește să asigure un nivel de trai decent pentru lucrătorii din UE, dar nu impune un salariu minim uniform în toate țările.
Proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România este săptămâna aceasta pe agenda Senatului, în comisiile de specialitate. Actul normativ stabileşte un nou mecanism prin care salariul minim va fi actualizat anual, astfel încât acesta să reprezinte cel puţin jumătate din salariul mediu,
Ce prevede Directiva în mod esențial:
- Promovarea negocierilor colective: Țările membre sunt încurajate să sprijine negocierile colective privind salariile pentru a crește acoperirea acestora.
- Stabilirea unui cadru pentru salariul minim adecvat: Directiva solicită statelor membre să evalueze și să ajusteze salariile minime naționale pentru a garanta un nivel de trai adecvat. De asemenea, statele sunt îndemnate să evite folosirea salariului minim ca prag inferior pentru un nivel de trai decent.
- Monitorizarea și raportarea: Țările membre trebuie să raporteze periodic Comisiei Europene cu privire la nivelurile salariilor minime și impactul acestora asupra economiei și a standardului de viață.
Directivele UE impun recalcularea salariului minim european!
Salariul minim variază semnificativ între țările membre. Anul trecut, spre exemplu, nivelul salariilor minime a fost următorul:
- Luxemburg: aproximativ 2.387 EUR/lună (cel mai mare din UE)
- Germania: 1.987 EUR/lună
- Franța: 1.709 EUR/lună
- Spania: 1.260 EUR/lună
- România: 606 EUR/lună
- Bulgaria: 399 EUR/lună (cel mai mic din UE)
Directiva nu impune o valoare specifică a salariului minim. Ea doar stabilește criterii pentru calcularea acestuia, cum ar fi costul vieții și condițiile socio-economice ale fiecărui stat membru. Aceasta este menită să reducă discrepanțele salariale și să promoveze echitatea între lucrători.
Directiva este un pas important în direcția combaterii sărăciei și a inegalităților în rândul lucrătorilor din UE, protejându-i pe cei cu salarii mici.