Probabil, ați aflat povestea: în premieră națională, Primăria Galaţi a fost obligată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi să plătească daune morale de 10.000 euro pentru un copil muşcat de un cîine maidanez. Totul a început în anul 2013, cînd tatăl și băieţelul în vîrstă de doi ani şi patru luni au ieşit în curtea interioară a blocului, situat chiar în centrul oraşului. Copilul se juca iar un cîine s-a năpustit asupra lui, l-a mușcat, apoi l-a tîrît cîţiva metri. Tătăl povestește clipele groaznice prin care a trecut în acel moment: „Am fost şocat iniţial, cîinele nu voia să-i dea drumul, a trebuit să-i trag cîteva picioare, într-o fracțiune de secundă copilul se afla cu faţa în jos. Avea hainele rupte, era muşcat de faţă, de cap de mîini. Era în stare de şoc săracul. (..) Pentru că ne-am simţit jigniţi de eveniment am căutat un răspuns la întrebarea cine este vinovat pentru că băieţelul nostru a fost muşcat. Iniţial, noi nu am vrut să generăm un proces în care să cerem despăgubiri, am solicitat Ecosalului să vină să cureţe zona de cîini”. ( Răzvan Bordei, tatăl copilului)
Pentru că nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor, părinții s-au adresat instanţei. Nici aici lucrurile nu au mers prea bine. Judecătorii Tribunalului Galați au dat cîștig de cauză Primăriei Galați. „Avocaţii Primărie au mers pe ideea că nu ne-a mușcat nimeni copilul şi că tot ce spunem noi sunt doar aberaţii. (..)Mi s-a pus în vedere, prin întîmpinarea la dosar, că nu am avut grijă de copil. Este inadmisibil să nu ai grijă de un copil de doi ani şi patru luni. Iar faptul că trebuie să îți ţii copilul legat ca să-l previi de eventualele pericole mi se pare inadmisibil. Jocul este esenţa copilăriei”, spune Carmen Bordei, mama copilului. Mai grav chiar, părinții povestesc că unul dintre avocații Primăriei ar fi încercat să bagatelizeze incidentul, spunînd pe holurile Tribunalului că și el a fost mușcat de un cîine și nu a făcut tam tam. „Pe tot parcursul procesului, avocaţii Primăriei au susţinut că noi nu ştim cine a muşcat copilul, că e posibil să nu fi fost muşcat de un câine şi că încercăm doar să dăm vina pe Primărie ca să ne îmbogăţim fără justă cauză. Asta în ciuda dovezilor existente la dosar”. Ca urmare, părinţii au cerut strămutarea procesului la Iaşi, iar pe 1 martie judecătoriii Curţii de Apel le-au dat cîştig de cauză. „Ca avocat îmi dau seamă că poate constitui un precedent judiciar care nu poate fi ignorant dar ca mamă nu mă face bucuroasă cu nimic suma de bani. Eu am născut un copil perfect, l-am dat societăţii şi poate creşte un adult imperfect” , a declarat mama copilului, care și-a susținut singură cauza în fața instanței, fiind de profesie avocat. „Trăim într-o societate civilizată şi lucrul acesta e inacceptabil. Să nu poţi să ieşi cu copilul în centrul oraşului fără să-ţi pui problema că ar putea fi omorît în două fracţiuni de secunde de un cîine maidanez”, declară și Răzvan Bordei, tatăl copilului.
Medicii spun că o astfel de întîmplare poate cauza traume copilului. „Această suferinţă fizică de multe ori este însoţită de o suferinţă psihică, mai ales că avem de a face cu un copil care este în plină de dezvoltare neuropsihică. Poate avea coşmaruri noaptea, poate să sufere angoase, să devină o persoană introvertită”, spune medicul Valentin Boldea. Din nefericire, părinții confirmă teoriile specialiștilor. „ Copilul are o teamă de cîini specifică. (..) Ne-a fost recomandat dacă vrem să scăpăm de trauma asta să mergem pe tratamentul de hipnoză, ceea ce se poate face după vîrsta de șase ani a copilului. Nu ştiu dacă vom ajunge la asa ceva” (Carmen Bordei)
Povestea adevărată a părinților care s-au luptat cu Primăria după ce copilul lor a fost mușcat de un cîine maidanez

-->