400 de radare fixe vor fi achiziționate și montate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în noul an. Mai mult, amenzile vor veni prin poștă, conform reprezentanților poliției rutiere.
„Sunt 400 de camere radar pe care o să le montăm în special pe DN2, DN1, DN6, A1 și A2. Acolo unde sunt puncte negre”, a transmis Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Proiectul are o valoare de 80 milioane de lei (fără TVA), este finanțat prin PNRR și urmează să fie lansat în licitație. Baza de date va fi administrata de Ministerul Aafacerilor Interne iar amenzile vor fi date tot de ei. În paralele, a fost lansat un nou sistem de monitorizare.
„Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaţionalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier e-Sigur”, a transmis marți Bogdan Oproiu, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere din cadrul Poliției Române.
Sistemul presupune supravegherea drumurilor naţionale sau a drumurilor cu risc rutier de la nivelul României. Vor fi utilizate dispozitive radar tip pistol, montate pe trepied.
Cum funcționează noile radare
„Ele vor putea fi observate pe marginea drumului, vor fi la vedere. Vor funcţiona într-un mod automat, ceea ce presupune înregistrarea tuturor vehiculelor care depăşesc limita de viteză”, a spus Oproiu, conform G4Media.
Primele radare au fost montate deja pe autostrada A1, tronsonul Bucureşti-Piteşti. Mai pot fi găsite pe Autostrada A2 Bucureşti-Constanţa şi pe DN 2 pe raza judeţului Vrancea.
Etapizat, urmează restul ţării.
„Scopul principal al sistemului este acela de a asigura o fluenţă a traficului rutier şi de a ne îndeplini ţinta de ţară. Este vorba de reducerea cu 50% a mortalităţii până în anul 2030”, a explicat directorul adjunct al Direcţiei Rutiere.
După încheierea activităţii, poliţistul rutier va descărca toate datele înregistrate de către aparatul radar. Colegii din Centrul de management al traficului vor prelucra datele, vor identifica proprietarii autovehiculelor-problemă și îi vor notifica. Proprietarii autovehiculelor au obligaţia de a comunica Poliţiei Rutiere datele conducătorului auto. După ce poliţiştii rutieri primesc aceste date vor întocmi direct procesul verbal faţă de şofer pe care îl vor transmite către domiciliul acestuia.