Justiția noastră, plină de lacune, mai primește niște fonduri de la stat. Unde se vor duce banii?
Justiția imperfectă mai primește fonduri!
Justiția noastră, care, printre altele, nu are procurori care să analizeze petițiile care vizează activitățile magistraților, mai primește niste bani. Aceeași justiție care în secțiile de poliție nu are mijloace tehnice pentru înregistrarea audio/video a declarațiilor de martor. Și în general sunt pline de lipsuri de toate felurile.
Sunt multe alte neajunsuri in sistem, unele care țin de buget, de organizare, altele de profesionalismul angajaților.
Guvernul României, în cadrul ședinței din 11 septembrie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
Justiția imperfectă mai primește fonduri! Să devină, probabil, mai eficientă, în teorie. În practică, mai vedem.
Executivul aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe 2024 cu 35 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru acoperirea cheltuielilor pe perioada august-septembrie. Fondurile sunt necesare pentru plata onorariilor avocaților, serviciilor de distribuire și prelucrare acte, expertizelor tehnice, traducerilor și compensațiilor financiare.
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe 2024 cu 89 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, destinată cheltuielilor de capital, inclusiv pentru unitățile subordonate și activitățile din penitenciare spital.
Motivul suplimentării bugetului este necesitatea continuării investițiilor pentru reducerea supraaglomerării, construirea de noi spații de cazare și modernizarea infrastructurii existente, conform standardelor europene.
Sperăm că ați înțeles bine. 89 milioane lei pentru confortul infractorilor, că au și ei drepturi, conform legislației europene. Bani plătiți de cei care muncesc și produc bani în economia reală, care plătesc taxe. Taxe care îi întrețin pe infractori în spatele gratiilor, în condiții optime.
Nealocarea fondurilor ar duce la întârzieri și costuri suplimentare, afectând gestionarea eficientă a investițiilor și respectarea cerințelor internaționale.