La nivel național, piața chiriilor a crescut cel mai mult în Galați, în 2024. Apartamentele cu două camere au fost cele mai solicitate.
Conform unui studiu al platformei imobiliare Storia.ro, chiriile au crescut anul acesta cu 15% faţă de anul precedent.
Cea mai mare creştere de preţuri a fost înregistrată la Galaţi, (+21%), iar cea mai mică în Ploieşti (+5%). În acelaşi timp, oferta a scăzut cu 10% faţă de anul trecut.
Apartamentele cu două camere au rămas cele mai căutate tipuri de apartamente pentru închiriere (59%), la fel ca anul precedent. Pe locul doi s-au aflat apartamentele cu trei camere (38%), iar pe locul trei, garsonierele (18%).
Luna august a fost perioada în care cei mai mulţi români au căutat chirie, se mai arată în studiul citat de Ziarul Financiar.
Cele mai ridicate prețuri sunt în continuare în Cluj.
Iaşiul a devenit oraşul în care proprietăţile s-au închiriat cel mai rapid, lăsând Bucureştiul pe locul al doilea.
Noile prețuri pe piața chiriilor
La nivel national, preţul mediu de cerere al unei garsoniere a ajuns la 324 de euro/lună (+13% faţă de 2023), iar un apartament cu două camere a ajuns la 493 euro/lună (+12%).
Apartamentele cu trei camere au înregistrat o creştere de 11% faţă de anul anterior, având un preţ de cerere de 616 euro/lună, în medie.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pentru apartamentele cu patru camere, unde preţul mediu a fost de 1.111 euro/lună, marcând o creştere de 23% faţă de 2023.
Cluj-Napoca rămâne în topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii, cu o medie de cerere de 585 de euro/lună. Este urmat de București, unde chiria medie a fost de 565 de euro/lună.
Pe locurile următoare în topul oraşelor se situează Braşov, cu o chirie medie de 507 euro/lună şi Constanţa, cu 500 de euro/lună. În Iaşi, chiria medie a fost de 427 euro/lună, în Sibiu de 425 euro/lună, iar în Timişoara – 405 euro/lună.
Cele mai prietenoase preţuri pentru închiriere s-au găsit în Drobeta-Turnu Severin, unde preţul mediu a fost de 238 de euro/lună.