Doar unul din cele 21 de proiecte de investiții publice în derulare prin CNI în Galați ar putea primi o finanțare consistentă anul acesta. Noile criterii au fost modificate.
Informația vine în urma adoptării în ședința de guvern de astăzi a criteriilor de prioritizare pentru proiectele de investiţii. Sunt vizate cele finanțate prin Programul naţional de construcţii de interes public sau social, derulate de către Compania Națională de Investiții (CNI).
Cum vin banii pentru investiții publice
Două sunt criteriile principale: domeniul în care sunt încadrate și stadiul de realizare.
Astfel, vor avea prioritate la finanțare investițiile cu stadiu fizic avansat de implementare, din domenii semnificative. E vorba de educație, sănătate, lucrări de primă urgență, drumuri de interes local și județean, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, obiective de interes public și social.
Din categoria investițiilor semnificative fac parte 29 de proiecte derulate de CNI.
Printre ele: construirea spitalului orășenesc Sinaia, a unui cămin studențesc la Universitatea de Vest Timișoara. Mai sunt vizate stadioanele Gheorghe Hagi din Constanța și Nicolae Dobrin din Pitești.
Alte 190 de proiecte de investiții sunt în domeniul educației.
Alte 115 proiecte sunt în domeniul sănătății – construirea unor noi corpuri de clădire precum la Călărași, Alexandria, Miercurea Ciuc. Este vizată și reabilitarea, consolidarea și extinderea unor unități sanitare precum cele de la Mangalia, Vâlcea și Galați.
Noul mod de finanțare pentru investiții publice
„Ne dorim să accelerăm implementarea proiectelor aflate în stadii avansate de execuție”, a transmis Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.
Algoritmul anunțat de acesta este:
– 50% din fonduri la proiectele cu stadiul fizic de peste 80%;
– 30% pentru proiectele cu stadiul de implementare cuprins între 40% și 80%;
– 20% pentru cele între 0% și 40%.
Anul trecut, în Galați au fost finalizate patru obiective finanțate prin CNI. Cel mai important a fost un nou cămin studențesc în valoare de 32 de milioane de lei.