Bugetul orașului Galați ar trebui să fie mai mare. Atât de mare cât să acopere balena birocratică. Dihania menționată, împreună cu cheltuielile curente, halește peste 40% din banii gălățenilor. Să-i fie de bine!
Bugetul local aprobat joi de consilierii locali arată cam așa: 41,51% cheltuieli de funcționare și 58,48 % cheltuieli de dezvoltare. Asta cică ar fi o veste bună deoarece este pentru prima oară când bugetul de dezvoltare îl depășește pe cel de funcționare. Așadar, memorați anul: 2025, după Hristos. Merge și un la mulți ani, apoi ne uităm peste documentele fluturate de Primărie.
Cheltuielile de funcționare înseamnă 598,32 milioane de lei și includ chestiile pe care vi le prezentăm copy-paste.
„Include cheltuieli pentru administrarea orașului, precum:
– servicii de salubrizare, lucrările de reparații și marcaje pe străzi;
– subvenții în transportul public pentru acoperirea diferențelor de preț și a gratuităților acordate pensionarilor, elevilor, veteranilor etc.;
– cheltuieli cu extinderea, modernizarea și mentenanța iluminatului public;
– întreținerea parcurilor și zonelor verzi;
– întreținerea bazelor sportive;
– asigurarea bugetului de funcționare a instituțiilor culturale din subordinea municipalității;
– finanțările acordate proiectelor incluse pe agendele de evenimente ale orașului;
– acoperirea costurilor serviciilor sociale etc.” (Primăria Galați)
Calcule, calcule, calcule
Cheltuielile de dezvoltare înseamnă 842,99 milioane de lei, iar bugetul total este 1.441,31 milioane de lei. Mai există și noțiunea de buget total consolidat care e mai mare (1.775,19 milioane lei) și include finanțări nerambursabile, venituri proprii buget local, subvenții de la bugetul de stat.
Din documente am mai aflat că în ceea ce privește obiectivele noi de investiții, în 2025 vor fi asigurate de la bugetul local 23 de proiecte în valoare de 136.385.707 lei. Din fondurile europene vor fi realizate 33 de obiective noi în valoare de 439.973.338 lei. În total sunt 188 de proiecte pentru dezvoltarea orașului. Pe domenii, banii se împart astfel: Transporturile și Străzile 23,2%, Educația primește 13%, Locuințele și Serviciile 11%, Sportul, Cultura, Agrementul 5%, Mediul 4,3% și Sănătatea 4%.