Cu siguranță, gălățenii nu realizează cît de important este orașul/județul în care locuiesc. Colcăie de geopolitică și tatonări diplomatice la Mila 80 a Dunării. Iar dacă nu ne credeți, intrați pe pagina de FB a primului gospodar și strateg de Covurlui, președintele Consiliului Județului Galați Costel Fotea. Printre multe tîmpenii electorale și mesaje rașchetate în dulcea limbă de lemn, omul ne povestește și despre politica externă a județului. În ultima perioadă, la biroul lui Costel este un fel de pelerinaj de fețe înalte venite din toate părțile lumii. Muzica maestre: „Azi, 12 noiembrie invitatul Consiliului Judeţean Galaţi a fost Adam Sambrook, şef-adjunctul de misiune din cadrul Ambasadei Britanice în România. Alături de primarul Ionuţ Pucheanu şi de city-manager-ul Marius Humelnicu, in discuţia cu diplomatul britanic am atins multiple teme de interes reciproc. Mai exact, există perspectiva de a dezvolta un cadru de afaceri avantajos atât pentru partea română cât şi pentru cea britanică. Am convenit că parteneriatele dintre mediul de afaceri românesc şi cel al Marii Britanii trebuie încurajate, în beneficiul tuturor factorilor sociali implicaţi.”(pagina de FB a președintelui CJ Galați Costel Fotea)
Diplomații stau la coadă ca să dea nas în nas cu aleșii gălățenilor. „Azi, 7 noiembrie, am primit vizita Ambasadorului Sloveniei la București, Excelenţa Sa Mihael Zupančič. S-au purtat discuții privind domeniul economic, cel al turismului, cel al infrastructurii. În egală măsură cu partea slovenă, suntem interesați de dezvoltarea parteneriatelor privind mediul de afaceri. Ne-am declarat deschis disponibilitatea de a colabora, cu atât mai mult cu cât potențialul acestei cooperări poate produce exclusiv beneficii de ordin social şi economic.” (pagina de FB a președintelui CJ Galați Costel Fotea)
Așadar, cîțiva gălățeni (fețele lungi) au băut cafea, cico și apă plată cu niște domni (fețele înalte) care prășesc pe la ambasadele țărilor lor. Iar concluzia pălăvrăgelii ar suna cam așa: Au fost „teme de interes reciproc” și „disponibilitate de a colabora”, iar toate acestea „trebuie încurajate în beneficiul tuturor factorilor sociali implicaţi” avînd în vedere că „potențialul acestei cooperări poate produce exclusiv beneficii de ordin social şi economic”. Nu zicem că-i rău să moșmondești potențialul dar mai bine ar construi o fabrică. Cum cine? Un SRL din Slovenia sau Anglia, țări despre care tocmai am aflat că visează la parteneriate cu județul Galați. Eventual, să facă fabrica în Parcul Industrial că tot stă gol de la înființare pe banii contribuabililor gălățeni.
Fețe înalte vs fețe lungi: la CJ Galați sunt la modă șuetele diplomatice
