Prinși cu nesimțirea parlamentarilor care și-au votat propria amnistie (huooo, rușine), era să ratăm o știre interesantă. Cică o instituție din Galați a făcut și a dres pînă a căzut în plasa întinsă de niște jurnaliști britanici de la The Times. Foarte pe scurt, ziariștii reginei spun că Biroul Teritorial al Autorității Nationale pentru Cetățenie din Galați ar fi moșmondit niște pașapoarte românești, acordînd, în mod ilegal, cetățenia română unor persoane din Europa de Est, în special din Rusia și Ucraina.
Totul a pornit de la un anunț publicat într-un ziar în limba rusă din Marea Britanie. Acolo se sugera că sunt scoase la vînzare pașapoarte românești pentru persoanele din afara UE care vor să intre în spațiul european și să muncească în Anglia, Franța, Germania etc. Ziariștii de la The Times au început o anchetă și s-au dat drept cumpărători. Ei au aflat că grupul infracțional avea ramificații internaționale și solicita 1.000 de lire sterline pentru furnizarea unui pașaport românesc. O femeie (Katerina Kravtsova), jurnalist la publicația londoneză, a reușit să-i contacteze pe membrii grupării. Jurnalista a vorbit la Londra cu un intermediar și, ulterior, a ajuns în România pentru a se întîlni cu creierul operațiunii, un cetățean din spațiul ex-sovietic.
Uite așa, ajungem și în acest loc uitat de lume de la Mila 80 a Dunării și a Domnului. Șeful grupului de falsificatori l-a condus pe reporter la Galați, chiar la Biroul Teritorial al Autorității Naționale pentru Cetățenie. Jurnalistul povestește că a asistat la fapte incredibile. „Sub privirile complicilor săi, șeful operațiunii le-a împărțit pachete de documente celor care au plătit să obțină cetățenie română, ilegal, pentru a-și îndeplini visul unei vieți în Marea Britanie, Germania sau Italia”, a scris reporterul englez citat de mai multe publicații din România. „Acest oraș de frontieră (Galați) a devenit o ușă din spate către bogățiile Uniunii Europene”, a concluzionat Katerina Kravtsova.
Faptul că se falsifică documentele nu-i o noutate. Se falsifică peste tot în lume de cînd lumea și pămîntul. Partea interesantă a poveștii este faptul că pe listă apare și instituția din Galați, subordonată Ministerului Justiției. Cel puțin la fel de interesantă este și reacția reprezentanților instituției care încă nu a apărut. Noi așteptăm, poate înfloresc niște girofaruri și în acest caz. Iar la final o corecție pentru doamna din Anglia. Galațiul nu este o ușă din dos, este ditamai poarta cu ieșire la „autostrada” contrabandiștilor și a băieților certați cu legea din est.
O instituție din Galați a fost prinsă cu pantalonii în vine tocmai la Londra
