Voi știți ce-i lipsește chelului din Galați? Nu tichie de mărgăritar pentru că nu mai este la modă, ci campionat mondial de hochei. Iar dacă nu ne credeți, vă invităm să-l luați în serios pe primarul Marius Stan care a anunțat că orașul ar putea organiza meciurile Campionatului Mondial de Hochei. Nu este foarte clar cine a avut ideea (Primăria Galați sau Federația Română de Hochei) dar pe masa baștanilor de la forul european a ajuns propunerea Galați.
Să nu vă gîndiți că la Patinoarul din Micro 40 vor ateriza vedetele din NHL care reprezintă forțele hocheiului mondial, adică SUA, Rusia, Suedia, Cehia sau Canada. Nicidecum. Echipele enumerate mai sus joacă doar în orașe cu autostrăzi, aeroporturi, poduri și tuneluri și în săli de jde mii de stele, locuri etc. Ne-a ferit Dumnezeu de așa ceva, așa că la Galați, ar putea fi organizată grupa campionatului mondial din care face parte și România. Recent, colegul meu Iulian Grosu vă povestea că naționala de hochei pe gheață a retrogradat într-o divizie la care participă țări iubitoare de surfing, scufundări și nisip. Ca urmare, nici nu știm cu exactitate în ce eșalon se bălăcește România. Probabil este ceva de genul grupa ț spre grupa y, dar nici nu contează. Competiția va avea loc anul viitor, în aprilie și va aduce profit comunității, a trîmbițat plin de entuziasm primarul Marius Stan.
Am mai spus, nu știm cui i-a venit ideea organizării la Galați a campionatului. Cert este că primarul-candidat Stan a prins-o din zbor și a început să explice în stînga și în dreapta despre efectele pozitive ale turismului sportiv. Cică este bine că vor veni străinii la noi și, dacă nu o să-i mănînce cîinii maidanezi, nu-și vor rupe mașinile pe drum…vor cheltui bani în oraș. Intrăm în logica edilitară și spunem exact ca primarul că nu este rău să organizezi competiții de amploare în Galați. Vin sportivi, delegații, ziariști, eventual grupuri de suporteri. În total, sute de oameni care au bani. Ei se cazează la hotel, mănîncă la restaurant și…. Și cam atît. Ei ar vrea să plătească taxă de autostradă, de aeroport, de pod sau tunel, dar nu au unde. De aceea, sunt nevoiți să se mulțumească cu micile afaceri din zonă. Unii papă un fursec de la buticul din colț, alții cumpără bilete la Transurb, cîțiva vor rade niște beri la o cîrciumă de cartier, cei mai mulți își vor lua un bidon și în camera de hotel, de curiozitate și de sete. Și, din nou, cam atît, pentru că în oraș nu există mall, multiplex, locuri de agrement, complex nautic. Probabil, la întoarcere, turiștii vor povesti prietenilor despre minunile din Noul Galați. Halal profit.
Într-un oraș care se duce la fund, unii vor să organizeze campionat mondial de dat pe gheață
