Se apropie alegerile și odată cu ele se încing spiritele în cloaca politică. Totuși, noi nu despre asta vrem să facem vorbire ci despre o chestie care vine ca un condiment iute în timpul fierberii electorale. Fix atunci cînd candidații vor fi ocupați cu urcatul fustelor pe cap, vor expira licențele transportatorilor de tip maxi taxi. De pe 9 mai, societatea Transurb ar trebui să acopere toate traseele urbane. Există și o portiță: dacă societatea edilitară nu are capacitate adecvată de transport, se poate lua decizia subcontractării unor trasee. Conform unor calcule, pentru înlocuirea microbuzelor, Transurb trebuie să-și suplimenteze parcul auto cu zeci de autobuze, troleibuze și tramvaie. În ceea ce-i privește pe operatorii privați, autoritățile le propun mai multe soluții: se reorientează pe traseele județene, efectuează curse convenție pentru operatorii economici gălățeni sau șoferii se angajează la Transurb.
Asta-i varianta oficială. Neoficial, însă, vă spunem noi că nu s-a stabilit nimic. Pentru că așa se fac lucrurile la Mila 80, cu cîteva săptămîni înainte de „momentul zero” al transportului public de persoane, autoritățile nu au habar ce o să se întîmple. Se repetă scenariul de anul trecut doar că în mai 2016 ne vom afla în campania electorală pentru alegerile locale. Un lucru este cît de cît previzibil în ceața edilitară: în următoarele săptămîni se anunță greve „spontane” și un vacarm pe măsură. Consilierii locali vor da în brînci de grija călătorilor, patronii dubițelor vor vărsa lacrimi de protecție socială pe umerii salariaților iar candidații în frunte cu primarul Stan vor mișca rapid din claviculă și vor promite metrouri suspendate, tramvaie încălzite și autobuze eco.
Trebuie remarcat și modul în care primarul Marius Stan fandează de pe soclul de primar. Pe la început de mandat, edilul o debita pe aia cu „suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”, referindu-se la achiziția de mașini pentru Transurb. Între timp, puteți vedea lesne ce s-a întîmplat: orașul a mai agonisit cîteva rable din Olanda iar „patrupedele” noi cu anvelope se lasă așteptate. Apoi, primarul a ținut-o langa cu scoaterea mașinilor maxi taxi de pe trasee. Asta pînă cînd i-au dat șoferii și PSD cu greva în cap (mai, 2015) iar licențele au fost prelungite instantaneu și miraculos cu încă un an. Acum ne pregătim de caterinca de final de mandat, cu transportatori supărați, edili preocupați și responsabili Transurb nedumeriți. Și pentru că se anunță ploaie de înjurături, primarul Stan și-a luat mantaua de vreme rea și a băgat placa de succes „nu mă pot băga peste Transurb pentru că apoi mă vor acuza ăștia de vrute și nevrute”.
Culmea, Marius Stan chiar are dreptate. Toate societățile edilitare sunt împînzite de pitici politici degrabă sugători de bani publici. Iar conducerile corporatiste sunt „o mare ticăloșie politică” ca să cităm din nou din înțelepciunea edilitară. Totuși, primarului nu-i stă tocmai bine să pozeze în ghiocel imaculat în fața unui autobuz care transpiră noxe deoarece a avut timp patru ani să miște un pai, un levier, o bucșă sau o situație. Mai grav, strategiile municipale din mandatul Stan sunt la fel de serioase ca desenele animate: se schimbă de la un sezon la altul, se poate, ba nu se poate și o să facem dar nu avem cum.
La starea vremii se anunță greve spontane în transportul gălățean și averse de înjurături de la populație
