Fără glumă, fără ironie, fără umor. În Galațiul zilelor noastre, o fetiță de 8 ani a fost nevoită să se mute la o altă școală deoarece suferă de o formă ușoară de autism. Ea a fost diagnosticată cu tulburare de spectru autist (Sindrom Asperger) ceea ce nu a fost pe gustul unei învățătoare de la Școala nr.10. Iar duduia a făcut tot ce a putut ca să scape de copil. Pentru că trăim în România, brava învățătoare în prag de pensie a reușit ceea ce și-a propus, deși fetiţa avea o recomandare de la medicul psihiatru pentru integrarea în învăţămîntul de masă.
Foarte pe scurt, oribila poveste este cam așa. În anul 2014, Adelina a fost înscrisă la clasa pregătitoare a Şcolii Gimnaziale nr. 10 din Galaţi, împreună cu sora ei. Mama povesteşte că tot anul, fetiţa a fost izolată şi supusă unui tratament special de învăţătoare. „Copilul meu niciodată nu avea bancă în clasa dînsei. Copilul voia să se aşeze şi el undeva. Devenea agitat în momentul în care, normal, ceilalţi copii îşi ştiau locul şi ea ocupa locul altcuiva. O rugam pe doamna să-i aducă altă bancă, pînă la urmă mergea în altă clasă și aducea o bancă. A doua zi se repeta povestea. Pentru dînsa, copilul autist nu are ce căuta în învăţămîntul de masă. Nu doar că mi-a zis chestia asta, mi-a scris şi pe fişa ei de vaccinări pe spate: autism”.
În anul şcolar 2015-2016, lucrurile s-au înrăutăţit. Într-o înregistrare telefonică, învăţătoarea îi spune asistentului care o însoțea pe fetiță că aceasta nu are ce căuta la şcoală. „Nu sunt de acord să vină în clasă. Nu ştiu unde vă duceţi dar la mine în clasă nu”. Și pentru că vorbim de sistemul educațional, întotdeauna este loc de mai rău. „Un cuvînt greu a fost atunci cînd celălalt copil mi-a spus: Mami ce înseamnă că Adelina are probleme cu ceasul? Asta a fost o frază cruntă. Copilul meu nu are probleme cu ceasul. Este un copil special şi este un copil inteligent”.(mama copiilor)
Nemaisuportînd tratamentul la care sunt supuse fetiţele, părinţii au solicitat Inspectoratului Şcolar transferul într-o altă unitate şcolară aflată la cîţiva kilometri distanţă. „Noi am acţionat conform legii şi susţinem dreptul la educaţie al fiecărui copil. Evident că ne luptăm cu mentalităţile, ne luptăm cu un deficit de pregătire psihopedagogică a cadrelor didactice. Nu avem cursuri de formare în formarea iniţială cu privire la integrarea în învăţământul de masă a copiilor cu probleme, mai ales pentru cadrele didactice care au o anumită vârstă” (Diamanta Bulai, inspector şcolar).
La noua școală (nr. 40), ce să vezi, copiii au fost bine primiți și s-au adaptat foarte rapid. Între timp, povestea a ajuns și la București. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Învăţătoarea a refuzat să ofere jurnaliștilor un punct de vedere iar
conducerea școlii spune că părinții fetiței nu au depus nico reclamație
scrisă. Va urma.
Un copil cu o formă ușoară de autism a fost respins de un sistem cu o formă gravă de demență
