Bieletă, pivot, amortizor, bară direcție, bucșă. Ați putea crede că vorbim despre un service auto sau un magazin cu piese de schimb. Ați greșit. Acești termeni sunt frecvent folosiți la Serviciul Județean de Ambulanță din Galați. Din cauza drumurilor asfaltate pe cale de dispariție, cei de la Salvare frecventează atelierele de reparații mai des decît un bolnav de prostată toaleta. Iar cheltuielile sunt pe măsură: lunar, Ambulanța Galați plătește cel puțin 50 de mii de lei pentru reparații.
Poate nu vă mai spuneam despre chestiile astea vechi dacă astăzi nu se întîmpla încă o poveste demnă de Galați. O ambulanță care căra un bolnav și-a bușit o roată în gropile administrate cu atenție de autoritățile județene. Șoferul de pe salvare a dovedit o mare inconștiență atunci cînd s-a aventurat pe DJ 251 G, între Corni și Măcișeni. Circa 5 km din drumul județean arată ca după bombardament, în condițiile în care șoseaua nu a mai fost asfaltată din epoca de piatră. Din cauza unui crater, mașina Serviciului Județean de Ambulanță Galați-filiala Tg. Bujor a avut probleme și a ajuns la spital cu întîrziere. Cauciucul a explodat și a imobilizat mașina zeci de minute. Șoferul a reușit să repare roata și pacientul cu probleme la rinichi a ajuns în cele din urmă la spitalul din Tg.Bujor. Trebuie specificat faptul că bolnavul nu era rudă cu vreun șmecher din administrația locală sau centrală. În plus, oamenii sunt convinși că nefericitul a eliminat toate pietrele de la rinichi astfel că sectorul de drum capătă brusc efecte terapeutice/puteri vindecătoare.
Vă spuneam că Serviciul Județean de Ambulanță consumă lunar 50 de mii de lei pentru reparații auto. În total, bugetul SAJ este de 130.000 de lei și uite așa ne vin idei. Avem o propunere. Suspendăm activitatea ambulanței timp de un an și cu banii economisiți reparăm drumuri. Bineînțeles, în perioada asta scapă cine poate, dar supraviețuitorii se vor plimba pe niște drumuri mai normale. Sau pentru o economie mai mică, salvarea ar putea să vină doar la persoanele care nu au rude de gradul 1,2 și 3 în administrație.
De curînd, colegul meu Iulian Grosu vă povestea despre perfomanța de invidiat a administrației care iubește mai mult cîinii și mai puțin șoferii. De la alegerile din 2012, Consiliul Județului Galați a reușit să asfalteze 32 de km de drumuri din totalul de 802 km aflați în administrare. Este vorba despre drumuri județene și comunale deoarece la șosele naționale și europene trebuie să înjurați la București chestia numită CNADNR.
Pe drumurile județene din Galați este la modă lozinca „ pe aici nu se trece”
