Potrivit strategiei transportului public de persoane aprobate de Consiliul Local, din mai 2015, cînd expiră licențele operatorilor de maxi taxi, se va face „reformă” în domeniu. Ce înseamnă asta, nimeni nu știe cu exactitate, nici măcar autoritățile. În legislativul local s-a votat o hotărîre, care, așa cum s-a mai întîmplat, poate suferi modificări. Mai vine vreun băiat deștept și face lobby pe la Primărie, ori mai fac scandal șoferii de maxi taxi, acestea ar putea fi motive bune ca aleșii să se răzgîndească.
Oricum nici în momentul de față situația nu este prea clară. Ideea de bază este să avantajezi societatea edilitară Transurb și să elimini concurența în zonele importante. Autoritățile au stabilit o nouă hartă a transportului public, potrivit căreia mașinile Transurb vor circula pe traseele principale, în timp ce operatorii privați vor fi acceptați doar pe liniile secundare. Concret, pe străzile Domnească și Brăilei de la mijlocul anului viitor vor trece numai autobuze și troleibuze, în timp ce pe Oltului sau Regiment 11 Siret vor fi văzute numai microbuze.
Planurile Primăriei nu sunt rele, problema este cum le aplici. În toată lumea autoritățile își protejează propriile companii, inclusiv cele de transport. La noi, însă, pe hîrtie sună bine, în realitate lucrurile stau prost. Parcul auto Transurb, care ar trebui să defileze prin oraș din 2015, este foarte învechit, iar piesele de rezistență sunt niște mașini aruncate la casare de olandezi. Așadar, deocamdată, doar second hand-uri. Primăria promite, însă, ca la anul vom vedea prin Țiglina și Mazepa și cîteva mașini noi. Este vorba despre 14 troleibuze și 40 de autobuze care ar putea rezolva, parțial, problema parcului auto.
Transurb are verde pe arterele importante ale orașului
