„Sărac și cinstit” nu erau criterii câștigătoare în 1859 pentru cel care urma să fie ales domn al principatelor dunărene. Experiența în administrație și averea erau două dintre aspectele obligatorii pe care trebuia să le îndeplinească noul suveran.
Convenția de la Paris, încheiată între Austria, Franța, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Sardinia și Turcia pentru organizarea Principatelor (7/19 august 1858) stabilea și criteriile noului „hospodar”, ce urma să fie ales pe viață
„Este eligibil în funcția de hospodar oricine are vârsta de 35 ani, e născut din tată moldovean sau valah, poate justifica un venit funciar de 3000 de galbeni, cu condiția să fi îndeplinit funcții publice timp de zece ani sau face parte din adunări”, se arată în textul convenției.
Drepturile și obligațiile lui Cuza
Hospodarul nu făcea totul după cum îl tăia capul, ci trebuia să guverneze cu ajutorul miniștrilor numiți de el.
„El are dreptul de a grația și pe cel de a comuta pedepsele în materie criminală, fără a putea însă interveni altfel în administrarea justiției.
El pregătește legile prezentând un interes special pentru Principate și mai ales bugetele pe care le supune spre dezbatere adunării.
El face numirile în toate slujbele administrației publice și întoc mește regulamentele necesare pentru executarea legilor.
Lista civilă a fiecărui hospodar va fi votată de către adunare, o dată pentru totdeauna, în momentul alegerii lui.
Orice act întocmit de hospodar trebuie să fie contrasemnat de către miniștrii de resort.
Miniștrii vor fi răspunzători de încălcarea legilor și în particular de orice risipire a veniturilor publice. Ei vor fi justițiabili de Înalta curte de justiție și de casație”, se mai arată în textul Convenției de la Paris.
Obligațiile principatelor
Constituie sub denumirea de „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei“,nu erau structuri independente ci rămâneau sub suzeranitatea sultanului de la Constantinopole, ce le garanta însă că se vor administra liber și în afară de orice amestec al Sublimei Porți.
Nu se întâmpla însă gratuit: Principatele avea obligația de a plăti curții suzerane un tribut anual de 1.500.000 de piaștri pentru Moldova și 2.500.000 de piaștri pentru Valahia.