Cercetătorii din Danemarca susțin că berea fără alcool pe care au reușit să o producă are toate aromele berii obișnuite
Precum se știe, berea fără alcool are un gust minunat, aducând a apă cu săpun (de casă). Niște danezi, probabil însetați iubitori de malț și de hamei, s-au hotărât să rezolve problema.
Astfel, băieții au luat-o pe fir, și s-au întrebat – de ce berea fără alcool este atât de nasoală?
Răspunsul este simplu – aromele hameiului se eliberează în prezența alcoolului, nu în apă. Berea fără alcool, paradoxal, conține alcool în prima etapă de preparare, rezultat din procesul de fermentație. Acesta însă este ulterior eliminat prin încălzire, și din păcate odată cu el își iau zborul și aromele.
Cercetătorii au utlilizat o anumită specie de drojdie, din care au extras un grup de molecule care se găsesc și în hamei (monoterpenoide).
Monoterpenoidele se adaugă berii fără alcool, la sfârșitul procesului de preparare, și îi redau aroma pierdută.
“Ceea ce îi lipsește berii fără alcool este aroma de hamei. Când se elimină alcoolul din bere, de exemplu prin încălzire, se distruge și aroma care vine de la hamei. Alte metode de fabricare a berii fără alcool prin reducerea la minimum a fermentației duc, de asemenea, la o aromă slabă, deoarece alcoolul este necesar pentru ca hameiul să-și transmită aroma unică berii”, spune Sotirios Kampranis, profesor la Universitatea din Copenhaga și membru al echipei de cercetare.
Metoda este deja testată în fabricile de bere din Danemarca, iar planul este ca tehnica să fie pregătită pentru întreaga industrie a berii în octombrie 2022.
Sursa: Dailymail
Citește și: Un antivaccinist care s-a imunizat de nev ie a băut o ladă de bere ca să „dea vaccinul afară”