Conform unui sondaj realizat de o companie de asigurări britanică, metropola Galați se află pe locul 6 în topul localităților din Europa în care se mănâncă cel mai bine
Pe bune?! E clar că e o greșeală, mi-am zis atunci când am dat peste această știre. Ori poate că englezii n-aveau de cine să facă mișto, și hop, au strecurat și al nostru Galați în top 10, doar așa, de caterincă.
Păi cum altfel să fie, când ai noștri cârciumari nu știu să prepare nici mâncăruri tradiționale, cum ar fi ciorba?! Frate, ăștia nu pun borș la ciorbă, și vând doar o zoaie dulceagă. A, și uită și de leuștean. Cică-s moldoveni… grav tare.
Aa, zic, stai, poate că topul se referă la faptul că se mănâncă mult și prost, așa ar avea logică. Pentru că, la câți porci rămân fără cefe, zilnic, din cauza aleselor gusturi culinare ale mioriticilor (de pretutindeni, nu doar gălățeni), am putea lejer să fim printre primii din lume într-un astfel de top.
Pănă la urmă, schepsisul e următorul: la alcătuirea topului au fost luate în calcul, în principal, numărul de restaurante / locuitor și prețul mediu / meniu.
Și lumină se făcu! O abureală, prezentată cu mândrie de prompterițele tuturor televiziunilor naționale; din Românica.
A mânca bine nu are nicio legătură cu numărul restaurantelor / capita
A mânca bine începe de la pâine – iar rahatul de franzelă de la chioșc, albă de te dor ochii, servită de mai toate cârciumile de prin Galați, nu poate fi numită pâine.
A mânca bine înseamnă că, dacă îți iei o salată, uleiul și oțetul folosite la asezonare să fie extravirgin, presat la rece, respectiv balsamic. Nu ulei din sâmburi de măsline (produs prin Tecuci) și “oțăt” din vin de mătură.
A mânca bine înseamnă ca la fiecare rețetă să fie folosite doar ingrediente proaspete, înseamnă a schimba uleiul după fiecare prăjire, și multe altele.
Să mai continui? Că nici nu am ajuns la meniul propriu-zis, care e în general alcătuit din cartofi (congelați) și ceva. N-are rost, o las așa. A mânca mult și prost este un obicei adânc înrădăcinat, așa că până la urmă îi înțeleg pe cârciumari.
Dar, de treaba cu ciorba fără borș și leuștean, nu-i iert. Dezgustător!
Sursa: Observator