O informație care s-a copt pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne-a căzut fix în cap. Cică băieții lui Petre Daea au acordat atestate pentru produse tradiționale din județele Galați, Caraș-Severin și Buzău. Pentru că ne era foame, am aprofundat informația și am aflat că este vorba despre mușchiuleț, costiță, cârnați și cotlet.
Să vorbești în plină pestă porcină despre produse tradiționale din carne de porc, asta-i o performanță. În timp ce fermierii își ascund godacii prin fundul curții, un producător local își scoate produsele la vedere. La vederea lumii întregi, pentru că atestatul obținut de la minister îl va ajuta să-și vândă produsele peste mări și țări, dar și în marile magazine. Tot pe site-ul ministerului condus de Daea am citit prezentarea produselor gălățene.
„Denumirea de ”Mușchiuleț de porc Ilinca” s-a transmis din generație în generație, iar rețeta este una specifică ce presupune prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare.
”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă. ”Costița afumată Ilinca” este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare. Rețeta are o vechime de peste 25 de ani. ”Carnații de porc a lui Ignat” afumați tradițional se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.” (Ministerul Agriculturii)
Să vă fie de bine!