Naiba mai înțelege ce se întâmplă cu vremea: aproape toată vara a plouat ca toamna, iar la finalul lunii august a început recoltatul strugurilor, ceea ce în mod normal se întâmplă în septembrie. Campania agricolă a demarat cu cel puțin două-trei săptămâni mai devreme decât suntem obișnuiți, nu pentru că s-ar grăbi producătorii gălățeni, ci pentru că strugurii s-au copt pe fast-forward.
„Anul acesta condițiile climatice au favorizat maturarea timpurie a strugurelui. Acum avem 200 de grame de zahăr la soiul de Fetească Regală cu care am și început. Ne conformăm și începem să strângem recolta. Ne-am apucat de cules… Strugurele a acumulat tot ce are necesar pentru un vin de calitate…Vinul va fi deosebit, de calitate.” (Alina Donici, directorul Stațiunii de Cercetare Viticolă Tg.Bujor)
Vestea bună este că producția de anul acesta va fi foarte bună. Culmea, de vină este vremea capricioasă.
„A fost o vară atipică. Iarna s-a prelungit pâna în luna martie, după aia au venit temperaturi ridicate şi secetă, apoi în iulie a plouat foarte mult. S-ar părea că alternanţa asta dintre căldură şi umiditate face bine calităţii strugurelui. Ne aşteptăm la o producție mai bună decât în ultimii doi ani. Sperăm la o medie de la 7,8 tone pe hectar. Strugurele automat a acumulat tot ce este necesar pentru un vin de calitate superioară, iar vinul va fi bun.” (Nicolae Bârliga, şeful Staţiunii de Cercetare Viticolă)
Vestea proastă este că agricultorii au, în continuare, probleme cu forța de muncă. Chiar dacă sunt mai mulți zilieri decât în anii trecuți, viticultorii au nevoie de numeroși angajați.
„Este prima zi, până se duce vestea că a început recoltatul…avem nevoie de oameni, fiecare zi de întârziere duce la diminuarea cantității de struguri. De săptămâna viitoare vor veni din alte județe, am început cu localnicii, avem mai mulți ca anii trecuți, dar avem nevoie.” (Alina Donici, directorul Stațiunii de Cercetare Viticolă Tg.Bujor)
Primarul orașului Tg.Bujor a încercat să-i mobilizeze pe oameni și spune că anul acesta strugurii nu vor rămâne în vie.
„Este extrem de bine să-ți rotunjești veniturile venind la o activitate plăcută, la cules struguri. Ați văzut, oamenii vin de la mulți kilometri distanță, de la Grivița. Sper că vor veni și localnicii, cu toate că în prima zi nu au fost bine informați, dar sunt convins că anul acesta numărul de persoane va fi acoperit. Sunt vreo 150 de persoane în prima zi, în zilele următoare cred că vor fi peste 200 de persoane, ceea ce este destul pentru stația viticolă de la Tg.Bujor”, a declarat primarul orașului Tg.Bujor, Laurențiu Gîdei.
La culesul viei, aceleași fețe. Celelalte fete sunt pe acasă, pe la cârciumă, în așteptarea ajutorului social.
„Vin de 26 de ani la culesul strugurilor. Noi ne-am obişnuit şi nu ni se pare greu, este o muncă plăcută. Mai câștigăm un ban, ce să facem acasă?” (Moise Alexandrina, localnică, 60 de ani)
„În fiecare an venim aici la cules, sunt mulţumit. Câştig un ban cinstit, ce să fac? Să mă apuc de furat? Fac naveta cu maşina, de la Griviţa, o distanţă de aproximativ 40 de kilometri.” (zilier)
Pentru munca prestată, zilierii primesc 90 de lei. Norma zilnică este de 450 de kilograme de strugu