În mod normal, sărbătorirea Micii Uniri ar trebui să fie un moment solemn. Eventual încărcat de emoție și, la modul ideal, pe ici pe colo ar trebui să străbată și unele sentimente patriotice. Doar că anul acesta, Mica Unire în varianta pesederizată a fost un eveniment searbăd, prost organizat, care trebuia bifat și cam atît.
Cred că nu mă înșel dacă spun că am asistat la cel mai prost eveniment organizat în ultimii ani pe 24 ianuarie, la statuia lui Cuza. Și cînd spun asta, nu mă refer la faptul că madam Lucreția Roșca a venit fără semințe (dar cu un chef imens de comentat) la acest eveniment.
Manifestării pur și simplu i-a lipsit ceva. Totul a fost pe repede înainte, de parcă pesediștii se grăbeau la vreun chiolhan și nu mai aveau chef să stea în frig. De altfel, toată povestea (cu tot cu prezentarea onorului, depunerea de flori și hora unirii ) a ținut jumătate de oră.
Iar momentul depunerii de flori la statuia lui Cuza a fost aproape braunian. În sensul că după ce alde PSD și PNL și-au făcut numărul, partidele mai micuțe aproape că s-au călcat pe bătături. Și, colac peste pupăză, cînd să depună flori alde Picu Roman și Chebac (ăștia mai au partid?!) cineva de la microfon anunța că evenimentul va continua cu un moment artistic. Și nu cred că a greșit prea mult.
Apropo de asta, mi se pare mie sau cînd îi vezi îți vine să exclami: mamă ce față de mafioți au ăștia!

Picu Roman și Eugen Chebac
Pucheanu a fost trist (de parcă i se înecaseră investitorii), dar Costel Fotea, Lucreția Roșca și Viorica Sandu parcă au confundat unirea cu un parastas pesedist
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
- Costel Fotea, Lucreția Roșca, Viorica Sandu
Asta probabil și pentru că se simțeau ca acasă, 99% dintre cei prezenți fiind ori pesediști, ori apropiați ai PSD. E drept că de la liberali au fost George Stângă și Victor Paul Dobre, numai că privindu-i nu reușeai să-ți dai seama care din ei e șeful partidului și care a rămas de umplutură.
La un moment dat Stângă s-a așezat strategic lîngă o reporteriță de la TV Pîslaru, probabil în speranța că-i va lua și lui cineva un interviu. Ghinion, aș spune, căci după hora unirii, pîslărița insista deonologic să-i pună microfonul în față lui Fotea, de parcă Costică chiar ar fi avut ceva de spus.

Costel Fotea exercitîndu-și dreptul de a fi intervievat de TV Pîslaru
Cum spuneam, primarul Ionuț Pucheanu a ocupat un loc stingher, undeva în stînga adunăturii oficiale. Și părea trist, aproape la fel de trist ca IPS Casian, care ocupa extrema dreaptă, zonă care era un fel de pată neagră. În sensul că toți băieții de aici erau îmbrăcați în negru și încruntați de ziceai că deabia acum au aflat că a murit regele Mihai.
În aceste condiții, aproape firesc aș spune, centrul atenției și al bășcăliei a fost compus din tripleta Fotea – Cheți – Viorica. Care a reușit aproape un miracol politic. Asta pentru că prin felul cum s-au comportat alde Cheți și Fotea l-au făcut pe Pîslaru (care stătea țanțoș în dreapta lor) să pară aproximativ decent.
De la USR n-am văzut, de exemplu, pe nimeni atît deputatul Bogdan Rodeanu cît și colegul lui senatorul George Edward Dircă (care nu a avut și nici nu are vreo treabă cu Galațiul) fiind probabil ocupați cu lucruri mai importante.
De reținut ar fi că singurele momente simpatice nu au avut nicio legătură cu regia organizatorilor. E vorba de un steag tricolor imens susținut de un lanț uman. Și de tinerii liberali, care și-au făcut apariția dotați cu baloane în culorile tricolore.
- Mica Unire