Este vorba despre Monumentul Apărătorii orașului Galați 7-9 ianuarie 1918. Acesta va fi construit lîngă parcarea de la Stirex, în fosta stație de maxi taxi de pe strada Brăilei. Chestia a fost comandată de Consiliul Județului și va fi inaugurată anul viitor, atunci cînd România va sărbători o sută de ani de la Marea Unire.
Este foarte bine că vom avea un nou monument care va marca un moment important din istoria orașului Galați. Este însă foarte rău că guvernanții ne iau din nou la mișto. Vă spuneam că anul viitor se împlinește un secol de la Marea Unire. Cu această ocazie, Guvernul a băgat mîna adînc în buzunar ca să pregătească țara de petrecere, de musafiri: peste tot se spoiește, se construiește, se bibilește. De fapt, aproape peste tot. Ca de fiecare dată, Galațiul va primi de la Guvern praful de pe toba pesedistă.
Pe fondurile Guvernului dedicate Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județului Galați nu a primit încă nimic, sunt doar discuții. Pe banii Consiliului, însă, se va face un monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii orașului Galați 7-9 ianuarie 1918 care va fi așezat la Stirex. Lucrarea de la Stirex a început în atelier, va fi făcută din module, acum se lucrează în atelier. Este practic reconstruirea unui vechi monument, va fi o replică făcută de o echipă de specialiști. Vechiul monument a fost distrus în perioada comunistă.
Monumentul va costa peste 300.000 de lei și va fi inaugurat cu mare fast anul viitor, în ianuarie. Toată povestea are și o latură practică. Monumentul va avea un sistem de lumini astfel încît zona Stirex nu va mai sta în beznă atunci cînd Primăria nu va reuși să pornească sistemul public de iluminat.
Conform planului, suprafața monumentului este de 20 mp, înălțimea va fi de 5,25 m cu tot cu vulturul situat în vîrf iar soclul va fi luminat. Construcția va costa 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galați. Pe 7 ianuarie 2018 monumentul va fi inaugurat în cadrul manifestărilor dedicate centenarului. Atunci va fi o manifestare amplă.
Bătălia pentru Galați a avut loc aproape de finalul Primului război mondial. Între 7 și 9 ianuarie 1918 mai multe unități ale armatei ruse au înconjurat și bombardat orașul Galați cu scopul de a-l cuceri și jefui. Asta deși rușii și românii erau aliați iar dușmanii nemți se aflau la cîțiva kilometri distanță pe malul Siretului. 500 de soldați, marinari și pompieri români au învins armata rusă formată din cel puțin 10.000 de soldați, membri ai Diviziei de elită 9 Siberiană.
- Aici va fi monumentul Apărătorii Galațiului
- Aici va fi monumentul Apărătorii Galațiului
- Aici va fi monumentul Apărătorii Galațiului