Aproximativ 25 de gălățeni, membri ai comunității “Curățăm Galațiul” au înfruntat sîmbătă frigul și ploaia și s-au întîlnit în locul unde în anul 1974 a fost descoperit Cavoul Roman. Scopul lor a fost de a semnala monumentul istoric prin montarea unei plăcuțe informative.
O plăcuță care valorează cît un cartonaș galben dat autorităților. Astfel, gălățenii care vor trece de acum prin zona dintre blocurile D14 și D16, unde în momentul de față se află un punct de colectare a deșeurilor, vor ști că acolo se află un monument care datează din secolul IV.
Prin acest gest Marian Dumitru, reprezentantul comunității “Curățăm Galațiul”, le dă o lecție autorităților care ani de-a rîndul au ignorat acest monument. Plăcuța informativă a trebuit montată pe jos deoarece în zona respectivă nu există nimic altceva care să marcheze faptul că acolo ar fi ceva valoros pentru istoria orașului Galați.
De azi înainte, Cavoul Roman, monument care datează din sec. al IV-lea este marcat pe harta Galaţiului. Ceremonia de montare a unei placuțe informative în zona Cavoului Roman, iniţiată de Comunitatea Curăţăm Galaţiul s-a desfăşurat în bune condiţii cu flori si steaguri tricolore în ciuda vremii neprietenoase. Acest loc unic la nord de Dunăre, de mare valoare istorică, culturală şi turistică a fost ignorat de autorităţile locale mai bine de 40 de ani de cînd a fost descoperit. Comunitatea Curăţăm Galaţiul – care are la activ mai multe acţiuni cu caracter social, umanitar şi civic – speră că autorităţile locale vor duce mai departe acest prim pas în reabilitarea unei reusurse locale de patrimoniu care trebuie puse în valoare pentru binele întregii comunități.

Cavoul Roman