Un protest spontan a izbucnit miercuri, 14 iunie, în comuna gălățeană Ivești. Numeroși cetățeni, în special femei, s-au declarat nemulțumiți de condițiile de muncă oferite de primărie.
Este vorba despre beneficiarii ajutorului social care sunt folosiți la diverse activități în comunitate. Ca urmare, nemulțumiții au redactat un protest pe care-l reproducem integral.
Haoleu mîncațiaș, ce înjoseală neam luat. Balaoacheșul dă primarele nea pus la muncă. Nea pus să tăiem panarama dă iarbă care crește pe lîngă drum, deo să se rănească puradeii în mizeriile care este sub. Cică dacă cînd nu ne facem treaba, nu ne mai dă hajutoare sociale și nu mai are gura noastră și a lu ăsta mică să mănînce. Că suntem săraci, bărbații e la muncă în Germania și Anglia, de abia mai avem bani de un merțan. Nu e omenește ce face primarele, să ne pună ca sclavii la muncă, ziua în hamiaza mare, de nea văzut toți rumânii din sat și oamenii care trece cu mașinile pe strada mare.
Bineînțeles, am glumit: miercuri, la Ivești nu a fost nici un protest. Totuși, niște nemulțumiri există. Sătul să plătească ajutoare sociale și să contabilizeze sume de bani în cuantumul amenzilor neplătite, edilul comunei a decis să pună piciorul în prag. El i-a scos la muncă pe toți beneficiarii ajutoarelor sociale. Cei mai mulți sunt reprezentanți ai minorității rome.
Romii au dreptul la venitul minim garantat, îndeplinesc condiţiile. I-am selectat şi i-am făcut să înţeleagă că trebuie să respecte condiţiile…aproximativ 120 de romii căldărari, cu fuste, îşi îndeplinesc datoriile. Dar dacă lipsesc de la muncă, dosarul este suspendat, sunt intransigent. Luna trecută am suspendat 16 dosare.
Îmbrăcate cu fuste colorate, împodobite cu bijuterii de aur și cu flori prinse în păr și echipate cu veste reflectorizante, duduile rome au curățat de buruieni și gunoaie ulițele satului și canalul de lîngă drumul național. Cică asta ar fi mîndrie mare, au spus țigăncile în fața ziariștilor și a primarului.
Noi ne mîndrim cu serviciul nostru. Nu mergem să înşelăm, ne place munca. Suntem mîndre că muncim, că dăm la sapă. Nu am mai dat la sapă dar ne-am învăţat, nu e greu.
Povestea cu minoritarele care prestează cu sapa în mînă s-a rostogolit pînă la turnulețe palatelor din Ivești.
Păi şi eu aş vrea la muncă să iau bani, că suntem săraci dar cică nu se poate. Spune că avem turnuleţe. Ce, mîncăm din turnuleţe?
În Iveşti sunt peste 2.000 de rromi, în condițiile în care populație totală depășește cu puțin 10.000. Conform statisticilor Primăriei, 390 de localnici (120 romi) primesc venit minim garantat.
- Minoritari la sapă
- Minoritari la sapă
- Minoritari la sapă