Închis pe viaţă, unul dintre asasinii lui Ioan Luchian Mihalea se destăinuie

Sursa www.libertatea.ro pe 2 oct 2009, 01:17
O altă nenorocire care, in anii '90, a indoliat lumea artistică din Romania a fost cumplita moarte a lui Ioan Luchian Mihalea, un indrăgit compozitor, solist şi dirijor. S-a intamplat la 29 noiembrie 1993, pe când românii încă nu uitaseră abominabila crimă, săvârşită cu patru ani înainte, căreia îi căzuse victimă cântăreaţa Mihaela Runceanu.

Ucigaşii, doi tineri de 19 ani din Bucureşti, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. După 16 ani, unul dintre ei, Nelu Florian Gavrilă (35 de ani), închis la Penitenciarul Giurgiu, are, în puşcărie, suficient timp să se gândească la ce a făcut. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea artistului Ioan Luchian Mihalea, foto Simona Ghiţăchetatorii l-au considerat şi instigator al crimei, a povestit, în exclusivitate pentru Libertatea, cum şi de ce l-a omorât pe Mihalea: “Vreau să scrieţi exact ce vă spun. Eu nu am dat interviuri până acum. Şi aşa lumea mă urăşte”, i-a cerut Nelu reporterului Libertăţii înainte de a răspunde întrebărilor acestuia.

Libertatea: Ce s-a întâmplat pe 29 noiembrie 1993?

Nelu Gavrilă (după o tăcere de câteva zeci de secunde): Am omorât un om. Îl cunoşteam pe Mihalea de la un prieten. Era homosexual, eu sunt bisexual şi am avut o singură dată relaţii intime cu acesta, la el acasă. Atunci am văzut că avea multe lucruri valoroase şi am vorbit cu prietenul meu, Ionel Păun (n.r. – celălalt condamnat pe viaţă pentru uciderea lui Mihalea). Am hotărât să mergem la furat. Ne-am zis că nu era acasă la ora respectivă. Apoi ne-am gândit că şi dacă era… Nu mai conta, şi, oricum, credeam că n-o să aibă curajul să mă spună la Miliţie… Şi s-a ajuns unde s-a ajuns.

Erai atât de sărac, de amărât, încât ai fi făcut orice pentru lucrurile din casa lui Mihalea?

Eram şi eu, şi Ionel nişte adolescenţi fără prea multă educaţie, crescuţi… cum am fost crescuţi fiecare… Atunci, eu aveam 19 ani. Nu pot să spun că nu aveam bani. Aveam, că eram muncitor la Metrorex şi mă plăteau bine. Dar eram un copil crescut în orfelinat care s-a văzut dintr-odată cu prea mulţi bani, aşa că am dat iama în viaţă. Adică am luat-o razna: tot ce câştigam cheltuiam pe jocuri de noroc, discoteci şi haine. Nimicuri…

«Victima a început să ţipe şi lucrurile au luat-o razna»

V-aţi dus să furaţi şi aţi ajuns să-l ucideţi…

Da. Când am intrat, Mihalea s-a speriat de noi. Ionel, colegul meu, avea un box pe mână, iar eu, un ciocan cu vârful ascuţit. Le luasem şi ca să-l intimidăm, dar şi ca să spargem uşa de la intrare. Victima a început să ţipe şi lucrurile au luat-o razna. Am intrat în panică şi am început să dăm fiecare unde a nimerit… Când ştii că o să fii prins, nu te gândeşti ce faci… La un moment dat, l-am strangulat cu cablul de la telefon. Îmi amintesc că Ionel a zis atunci să ne oprim, că-l omorâm. Ne-am oprit când nu murise, dar ştiam, aveam o presimţire, că o să se sfârşească în urma loviturilor primite. Am luat nişte prostii. Un casetofon şi, efectiv, alte nimicuri.

A încercat să se sinucidă de două ori

Şi apoi ce-aţi făcut?Gavrilă pune ochii în pământ şi când trebuie să vorbească despre familia victimei sale, foto Simona Ghiţă

Ne-am dus fiecare la casa lui.

Şi după aceea?

După aceea… a fost mai greu. Mi-am dat seama că sunt mai vinovat decât colegul meu. După trei zile de la crimă am vrut să mă sinucid. Am înghiţit 150 de pastile de diazepam. M-a salvat Ionel, care m-a dus la spital. Am stat în comă câteva zile. Când mi-am revenit, am luat iar diazepam. Iar m-a salvat Ionel. Din nou am stat în comă. Apoi am înţeles că Dumnezeu nu vrea să mor, ci să plătesc în viaţa asta pentru ce am făcut.

Eşti credincios?

Mă rog la Dumnezeu în fiecare seară, cerându-i iertare. Asta nu înseamnă că sunt credincios sau ateu. Cred în Dumnezeu. În Bărbosu’, aşa cum îi zic eu. Nu sunt însă de acord cu ce scrie în Biblie. Nu că nu există Dumnezeu, ci cu altele.

Ți-ai cerut iertare de la soţia şi de la fiul lui Ioan Luchian Mihalea?

M-am gândit de multe ori să fac asta. Dar nu ştiu cât de mult i-ar ajuta. Atunci, imediat după Revoluţie, s-au spus multe lucruri urâte despre homosexualitate. Nu cred că le-a fost uşor să afle că Mihalea era homosexual. Nimănui, atunci, nu i-a făcut bine lucrul acesta.

Dormi liniştit? Te-Când îşi aminteşte de crimă, Gavrilă lasă capul în jos, foto Simona Ghiţăai împăcat cu tine, acum, după atâţia ani?

Nu. Până acum n-am ajuns să fac pace cu mine. Am plâns de multe ori pentru tot ce-am trăit şi am făcut în viaţă. Nu ştiu dacă mult, puţin sau suficient pentru iertare. Sunt totuşi mulţumit de individul care sunt astăzi. Cu siguranţă, acum nu aş mai putea să omor pe nimeni.

Ai de transmis vreun mesaj pentru criminali, familia ta sau a lui Ioan Luchian Mihalea?

Nu. Pentru nimeni. Criminalii trebuie să simtă pe propria piele că libertatea e scumpă. Sunt supărat pe familia mea că nu m-a căutat decât atunci când a avut nevoie de banii mei. Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am făcut bine. Pe familia Mihalea nu vreau s-o mai supăr iar amintindu- i ce-am făcut acum 16 ani.

S-a însurat în puşcărie

Cum e viaţa! La doar două zile după ce s-a confesat reporterului Libertăţii, amintindu-şi cum a băgat un om în pământ, Nelu Florian Gavrilă s-a însurat. Ieri, la Penitenciarul Giurgiu, el s-a căsătorit cu Ana Maria Alecu, de 31 de ani.

Face goblenuri, citeşte şi dă cu mătura «la mititica»

Nelu Florian Gavrilă are acum 35 de ani. Mai bine de o jumătate din viaţa lui - 16 ani - s-a scurs în puşcărie. Alţi zece, în orfelinat. “De la 5 ani până la 15 am stat la casa de copii. N-am ştiut ce e familia, ce e aia educaţie. Mama, săraca, nu m-a abandonat. Venea la mine săptămânal sau la două săptămâni. Dar a murit la trei ani după ce am fost arestat. De supărare. Eu am băgat-o în pământ. Pe tata nu-l cunosc. Nu l-am văzut niciodată”, ne-a povestit Gavrilă. În închisoare, bărbatul îşi umple timpul cum poate. Într-un timp, a câştigat ceva bani făcând goblenuri, pe care apoi le vindea. Banii îi dădea pe cărţi. De la o vreme, nu mai are timp de citit, căci i-a fost schimbat regimul de detenţie şi poate munci. “Fac parte din departamentul «Curăţenie» şi încep să mă pricep să dau cu mătura”, ne-a mărturisit el.

Celălalt criminal e tot în puşcărie

Ionel Păun, cel de-al doilea asasin al lui Mihalea, e închis tot la Penitenciarul Giurgiu. “Ştiu că s-a scris despre el, la un moment dat, că a murit în închisoare. A fost o confuzie de nume… Trăieşte. Îmbătrâneşte şi el ca şi mine. Am rămas tot prieteni. Vă daţi seama că mi-a salvat viaţa de două ori. Chiar dacă l-am condamnat odată pentru asta, acum am conştientizat ceea ce a făcut el pentru mine”, ne-a mărturisit Gavrilă, cel care, împreună cu Păun, l-a omorât pe artist.

Destin frânt la 32 de ani

Compozitor, dirijor şi realizator tv, Ioan Luchian Mihalea s-a născut în 1951. El a fost fondatorul şi conducătorul grupului vocal “Song”, dar şi al corului de copii “Minisong”, din care au făcut parte şi Alina Sorescu sau Dana Rogoz. Oanţă, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost ucis la vârsta de 32 de ani, era căsătorit şi avea un băieţel de patru ani, Ionuţ. Moartea lui a scos la iveală şi amănunte legate de orientarea sexuală a lui Mihalea, fapt care a produs, la vremea aceea, o surpriză generală. Şocant a fost şi felul în care a fost ucis Mihalea. Criminalii l-au lovit cu un box şi cu un ciocan şi l-au strâns de gât cu un cablu de telefon.Totul s-a întâmplat în apartamentul artistului din cartierul bucureştean Drumul Taberei.


Categorii: Naţional
Credem ca ai mai fi interesat si de:

12 Comentarii »

Ziarul Antidotul nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica intitulata "Comentarii".

Ascunde Comentariu  marian a spus:
2009-10-13 20:43:12
e atit de grea matematica avea 42 de ani nu 32 cum afirmati ,,, in plus ca artist nu-l cunosc decit de pe scena ,,si odata sa comportat nebuneste mergeam pe artera capitalei bd. Drobanti spre lupoaica si imi sare in fata masini ,omul vroia sa tranverseze str ,eu aveam viteza mare vreo 70-80 km /h am frinat si l-am evitat dar avind viteza m-am oprit c-am departe ca vroiam sa-i dau vreo doua ,sa comportat ca un inconstiient si atunci m-am interesat de el si am aflat ca era homosexual dar lumea nu cunostea acest particular si in plus mi-sa spus ca e un tip invadent adik c-am nesmtit ,, m-am mirat foarte mult ca stiam ca conduce grupul minisong unde toti erau copii dar se vede a acolo isi facea bn treaba iar homosexualitatea sa nu o afisa oricum ,,pe vremea aiaera caz de puscarie
Ascunde Comentariu  craciun radu a spus:
2011-11-16 00:36:31
esti un imbecil. la scoala cu siguranta ca ai facut adunari si scaderi in clasa a doua dar probabil ca asta ti-a acaparat tot timpul asa ca n-ai mai invatat cum sta treaba cu cratima. cratima este liniuta aia pe care o tot pui tu aiurea intre cuvinte. retardatule!\
Ascunde Comentariu  Ilie a spus:
2012-06-02 10:26:17
Ascunde Comentariu  paul a spus:
2010-11-30 05:44:00
toate par sa fie adevarate dar criminalul ramine tot criminal nu?
Ascunde Comentariu  nume a spus:
2011-03-03 14:47:54
Salut. Consumati (zilnic) miere, zmeura nuci, mere, gutui, salate, spanat, compot. Toate acestea va imbunatateste sistemul imunitar. Sanateatea este prioritara.
Ascunde Comentariu  csiulea a spus:
2013-11-29 18:19:07

Consumati zilnic "Gramatica Limbii Romane" :)
Ascunde Comentariu  num-escu a spus:
2011-03-03 14:50:18
Dansati pe ritm de muzica latina : Samba, rumba, salsa, merengue, cha cha cha, bachata etc. Sanatate in miscare.
Ascunde Comentariu  num-escu a spus:
2011-03-03 14:52:15
Vorbiti despre Natura, despre peisaje, despre cultura, citeste (o carte) fi vesel, fa plimbare, comunica mult cu oamenii. Viata are prioritate.
Ascunde Comentariu  realpersonalfinanceloan a spus:
2014-06-11 20:34:50
Alo
Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria, plăti facturile, să rezolve probleme și asistență financiară pentru a sprijini afacerea dvs. sau compania ta. dacă da, să ne contactați prin emial Realpersonalfinanceloan@live.com
Nume:
E-mail: (nu se face public)
Comentariu:
Adauga
interbeauty
Sondaj

Obține România măcar un punct la Europene?

Voteaza acum
Mareea
Anunturi antidotul.ro
Adauga anuntul tau