Cică nu se întîmplă și lucruri bune prin Galați. Ba uite că se întîmplă. Și sunt bune, chiar și la gust.
Cel puțin asta ne spun patru profesori și doctoranzi de la Universitatea Dunărea de Jos. Echipa formată din profesorii Iuliana Aprodu și Ina Vasilean și doctoranzii Livia Pătrașcu și Marian Neculau a inventat/făcut/gătit un pateu vegetal care i-a înnebunit pe elvețienii de la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva.
În urmă cu doi ani, cei patru gălățeni s-au apucat de gătit o lucrare științifică. A ieșit atît de bine, încît cercetătorii au simțit nevoia să-și bage degetele în oală la propriu. Ca urmare, a apărut pateul cu calități de medicament.
Am dorit să dezvoltăm un produs vegetal tartinabil produs pe bază de făină de leguminoase, valoroasă din punct de vedere nutritiv. Testele inițiale au început sub forma unei lucrări care a vizat exploatarea unor materiale vegetale care nu se procesează la nivel industrial. Deoarece rezultatele au fost foarte promițătoare, anul trecut am brevetat un procedeu pentru obținerea unui produs tartinabil, din leguminoase precum bob și linte. În martie, în urma unui concurs la Ministerul Educației am fost selectați pentru a participa la al 45-lea Salon Internațional de Inventică de la Geneva. Produsul nostru a fost medaliat cu aur, fiind o confirmare a valorii școlii gălățene de industrie alimentară….Noi valorificăm efectele pozitive ale bobului…nu folosim produse modificate genetic. Avem o proteină completă care aduce toți aminoacizii esențiali de care au nevoie oamenii, produsul este bogat în minerale, în vitamine și în antioxidanți
Ne apucăm de adunat: bun la gust, bun pentru sănătate și bun la portofel susțin inventatorii pateului minune.
Noutatea este că am propus producerea la nivel industrial a unui pateu vegetal din făină integrală de leguminoase cu bob. Făina utilizată le aduce beneficii pentru sănătate, în plus avem foarte puține ingrediente, este un produs curat, ne-am propus ca alimentația să devină un medicament. Cu toate că este un produs premium, prețul va fi acceptabil. Asta deoarece ingredientele folosite nu sunt foarte scumpe, este un produs curat
Pateul de la Galați a luat premiul 1 cu coroniță la Geneva dar și premiul special al Asociației Russian House, o asociație nonguvernamentală care susține cercetarea la nivel internațional.
Semn bun pentru inventatori este că de produs s-au interesat și localnicii care doreau să știe de unde pot cumpăra așa ceva. De aceea, cei patru gălățeni de la UDJ se gîndesc să înceapă producția la scară industrială a pateului vegetal.